Снимка: Reuters

Общ преглед

Протестите в столицата срещу правителството на Пламен Орешарски продължават вече 21-ви ден. След пиенето на кафе тази сутрин пред парламента, отново с оригинални лозунги, "въоръжени" със свирки, тромби и националния трибагреник, протестиращи се събраха тази вечер в 18.30 часа пред Министерския съвет в центъра на София.

Шествията и митингите в страната започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание.

Протестните демонстрации и днес започнаха още рано сутринта. Бяха издигнаха плакати "Това не е серенада! Оставка!" и "Харчите бюджета, а? Идват избори".

Обстановката около МС тази вечер по традиция е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, президентството, на Народното събрание и офисите на политическите партии.

Група от протестиращи държи надути балони с надпис „Оставка” и ги раздават на останалите участници да ги пукат. „Не сме дошли тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане! Довиждане!” „Таз година дупка - догодина пропаст”, „България, събуди се” са част от издигнатите плакати.

Без инциденти и нарушения на обществения ред e започнаl протестът в столицата, съобщиха от МВР. В 19.30 часа в пространството пред  Министерския съвет са се събрали около 3000 души, твърдят от полицията.

По-късно шествието премина по обичайния си вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", а после - към НДК и централите на ДПС и БСП.

Пред НДК тази вечер се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски. Организацията и на този митинг се прави през Facebook.

Повече от 30 души блокираха кръстовище в центъра на Сливен днес в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В 17.30 часа протестиращите преградиха за около 15 минути кръстовището "Розова градина", като блокадата започна с минута мълчание в памет на починалия в София полицай. Заради пиковия час се образува голямо задръстване и движението се измести към странични улици.

Въпреки това не се стигна до сблъсъци, а някои от преминаващите водачи изразиха подкрепата си към протестиращите със скандирания "Оставка!".

Протести срещу кабинета имаше и в Пловдив, Варна, Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар