По-рано днес пред НС. Снимка: БТА
fallback

Общ преглед

За двадесети ден поред протестиращите се събраха с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски. Протестиращите отново тръгнаха от сградата на Министерския съвет.

Те скандират вече станалите дежурни лозунги "Оставка", "Червени боклуци" и "Мафия". Отново се чува биене на барабани, развяват се български знамена. На протеста са и амбулантните търговци, които продават свирки и знамена. Полицейското присъствие е засилено.

Издигнати са плакати с надписи: „Безусловен базов доход”, „Орешарски ти вече си зависим от народа”, „Задължително гласуване + образователен ценз”.

Към 19.30 часа около 5 000 протестиращи са се събрали в центъра на София - на Ларгото пред Министерския съвет, съобщи пресцентърът на МВР.
Няма данни за инциденти и нарушения на обществения ред. Служителите на реда продължават да охраняват мирния протест, уточняват от МВР.

По-рано днес полицията разпръсна протестиращите, които бяха затворили цял ден движението на площад ”Народно събрание”. Сутринта хората от инициативата ”На кафе пред парламента” се заканиха, че ще седят цял ден, но до следобед останаха само около 20-тина души, които обаче отказваха да освободят платното.

Полицаите разпръснаха и демонстрантите, които бяха затворили кръстовището на бул. ”Васил Левски” и ул. ”Оборище”.

Традиционно вечерното шествие в София потегли от Министерския съвет, премина пред Парламента и блокира движението на Орлов мост. След това протестиращите изминаха обичайния си път покрай партийните централи.

Около 30-тина души се събраха на протест и в Сливен с искане на оставката на Орешарски и спешни промени в Изборния кодекс. Десетина души се събраха на мирен протест пред паметник „Майка България” във Велико Търново, предаде "Фокус".

Около 300 души се събраха на протест и в Пловдив. Хората скандират "Оставка", "БСП мафия" и "Волен вън".

Стотина души се събраха да поискат оставката на кабинета и във Варна.

Междувременно около 18.00 часа се събра и контрапротеста в в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. Хората традиционно се пилоните край НДК. Те носеха български знамена и обявиха, че ще се събират всеки ден, за да оказват подкрепата си за кабинета.

Близо 300 души от областта се събраха тази вечер на централния площад във Видин на митинг в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски под надслов "Чуйте и нашия глас". Протестът започна с изпълнение на българския химн от майка и дъщеря от Видин - Даниела и Полина.

Представители на почти всички общини от областта поискаха да се даде шанс на правителството на Пламен Орешарски, за да извърши необходимите реформи. Събрали сме се тук, за да се чуе и нашият глас, гласът на най-бедния регион в България и Европейския съюз, каза в изказването си Мария Джамбазова, майка на две деца.

Изказващите се посочиха, че "за малко повече от месец новото правителство премахна данък доход върху депозитите на физическите лица, намали цената на тока и увеличи помощите за майки с деца. Правителството на Орешарски има специална политика към Северозападния регион и затова всички трябва да подкрепят правителството", казаха протестиращите, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

433

Анонимен

преди 11 години

До петър петровВие комунистите само това знаете... как се пращат хора при прасетата в белене и как се взривяват църкви...

432

ETNA

преди 11 години

До graywatch 481В Испани я е по-евтино, отколкото в БГ. НЕ всичко, но някои неща: ние пращаме на нашите олио от тук - хем по-евтино, хем по-качествено (и маслиненото и слънчогледовото). Захарта също е по-евтина. Месото е по-евтино (специално свинските врати пържоли ми направи впечатление в БГ беше около 10 кинта за кг, а при нас са между 1.90 и 2.50 евро, зависи от къде ги вземеш)

431

ETNA

преди 11 години

Само Видин защитава :)))) Срам ме е от съгражданите ми!! Не от тези, които са били на протеста, а от тези, които са ги заставили да отидат... На братовчедка ми шефа така и казал: или идваш, или те гоня от работа. Такива, като тоя нерез, заслужават да бъдат съдени и затваряни, защото глобите на тях не са им проблем!

fallback