Снимка: Булфото, архив
fallback

Оценката на предишните и настоящите управляващи относно състоянието на НЗОК доста се разминава. Според ГЕРБ няма проблем с финансирането, а социалистите смятат, че има преразход.

„Състоянието на НЗОК е доста лабилно”, предупреди  депутатът от „Коалиция да България” Илия Баташки по Нова телевизия. По думите му резервът е едва 250 милиона лева.
 
„Има преразход от 17 милиона за лекарства и 25 милиона преразход за болнична помощ, управлявано е зле“,  заяви още Баташки.
 
Според д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ обаче това не е така и болниците са получили това, което са изработили.
 
„Преразход има само в първото полугодие по отношение на болнична и дентална помощ. НЗОК е в стабилно състояние и не бива да се всява страх в гражданите, че ще спре плащанията. За първото полугодие се изплащат дори надлимитните дейности на лечебните заведения”, заяви тя.
 
По думите й НЗОК ще се справи, а всичко друго е „намерение за политическа чистка”.

Oще по темата
Здравният министър Таня Андреева вече поиска оставката на шефа на касата д-р Пламен Цеков.

Дариткова пък предложи на Илия Баташки да му бъде вречена наградата „Златен скунск“ за неуспешно менажиране, защото в качеството си на директор на болница „Св. Георги“  в Пловдив, лебечното заведение непрекъснато имаше огромни дългове, въпреки държавната помощ.

Относно рокадите в ръководствата на някои лечебни заведения, Илия Баташки призова прокуратурата да провери финансовите отчети на най-големите болници в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

герберастин

преди 10 години

Една от сферите в които некадърността на ГЕРБ лъсна с пълна сила след енергетиката е здравеопазването. 4 сменени министри и едно голямо нищо.

11

123

преди 10 години

До АнонименСъстоянието на НЗОК НЕ се вижда от "финансовите" отчети а от НИВОТО на здравеопазването, от ЛИПСВАЩИТЕ направления след 15-то число, от ЛИПСВАЩИТЕ лекарства и от много други здравно необходими НЕ изпълнени неща.

10

сър тър

преди 10 години

Тази здравна каса разболя народа !Откакто патрони на болниците станаха разни светии пътя до гробищата стана по-кратък!Разни финансови корифеи бъркат в нея както намерят за добре за да оправят бюджета (след като съсипаха разни институции в други държави-пример Дянков)!

fallback