Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева

Няма точна бройка на здравно неосигурените, тя се уточнява в момента. Това стана ясно от думите на здравния министър Таня Андреева днес в Народното събрание.

Предполага се, че са около 1 800 000, добави тя. По нейни думи здравният министър не може да наложи санкции на тези хора.

Единственото, което мога да направя, е хората да бъдат мотивирани да си внасят вноските, а това може да стане само когато им се предлага качествена услуга, лечение и диагностика, заяви министърът.

Тя коментира още, че има проблем с комуникацията с определени нейни колеги – директори на болници и шефа на НЗОК Пламен Цеков. Андреева призна, че те отказват да говорят с нея.

Тя коментира и рокадите в ръководствата на болниците – като например болницата в Хасково и Онкологията в София.

Таня Андреева обясни, че не е изненадана от заканите за протест в Онкологията, където се направи смяна на борда на директорите.

„Очакваше се това да се случи“, заяви министърът.

Там имам сигнали за редица нарушения и използвах случая да подменя съвета на директорите, в понеделник там ще започне проверка, обясни министърът. По нейни думи проверката ще бъде цялостна - както финансова, така и документална.

Ако се установи, че аз съм действала неоснователно, директорът на болницата няма да бъде отстранен, каза тя.
По нейни думи няма да има чистка на директорите на болници. Общи събрания са назначени в лечебните заведения, където са изтекли договорите за управление. Става дума за осем болници.

Андреева коментира и скандала в Хасковската болница, където част от служителите остро се противопоставиха на смяната на директора.

Министърът разказа, че смяната се е наложила, след като при нея дошли лекари от лечебното заведение и се оплакали, че нещата не вървят.

В една болница е много важно какъв е климатът и как работят колегите там, обясни тя и допълни, че финансовите резултатите не са единството, по което се преценява дали едно лечебно заведение функционира добре.

Там също ще има една проверка, обясни тя относно Хасковската болница.

По нейни думи предишното управление е направило много по-големи рокади и е назначило партийни членове на ГЕРБ за шефове на много от болниците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase