Снимка: Булфото, архив

Броят на жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация се увеличава непрекъснато през последните години, съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора.

През миналата година са идентифицирани 574 жертви на трафик, принудени да проституират. Броят им през 2011 г. е 404, а през 2010 г. - 375, уточнява БТА.

Негативната тенденция е благоприятствана от финансовата криза, която разширява кръга на уязвимите групи, като все повече се въвличат млади момичета в тийнейджърска  възраст.

Наблюдава се и друга тенденция - ако преди 5-6 г. жертвите на сексуална експлоатация са били основно от по-бедните слоеве на населението, то сега се въвличат все повече млади, образовани и амбициозни момичета, като трафикантите използват точно тази тяхна амбиция.

Основният метод за принуда е емоционалната зависимост, която пораждат сутеньорите у своите жертви с обещания за хубав живот в чужбина, обясни Антоанета Василева от комисията.

Жертви на трафик често са и жени, които проституират доброволно. Те се манипулират от трафикантите, че не могат да се справят сами в чужбина и се принуждават да плащат на сутеньор, а това вече се приема за експлоатация, обясни Василева и призова практикуващите свободно да не се поддават на подобни твърдения.

Националната комисия за борба с трафика на хора започва кампания за превенция на сексуалната експлоатация под мотото PLAY 4 CHANGE /"Играй за промяната"/. Кампанията цели да  ангажира младите хора с различни творчески инициативи, като по този начин ги информира за проблема и рисковете от попадане в трафик за експлоатация. Инициативата започва на 28 юни с концерт на известни български изпълнители в Борисовата градина в София.

Програмата включва също хип-хоп танци, йо-йо състезание и демонстрации, импровизиран театър и художествен проект на студенти от департамент "Изящни изкуства" в Нов български университет. Кампанията ще продължи с различни инициативи на 19 и 20 юли в Бургас и във Варна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase