Снимка: Impact Press Group

Отпадането на творби на Христо Ботев от учебните програми по български език и литература е обезродяване на България. Това заяви пред  „Фокус” председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в коментар на проекта на образователното министерство, който предвижда творби на класически български автори като Христо Ботев и Димитър Димов да отпаднат от учебните програми.

Предвижда се романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него да се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души".

От програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.

По думите на Такева това са произведения, които носят същността на нравственото и патриотичното възпитание на младото поколение.

Според председателя на СБУ министърът на образованието Анелия Клисарова е трябвало да направи обстоен преглед на учебните планове.

Още по темата
 „Образователната система и възпитанието не е шега работа и трябва да се подхожда изключително професионално. Аз очаквам, да махнат и „Под игото” и „Аз съм българче”. Вече всичко може да се очаква”, каза Янка Такева.

Такева подчерта, че въвеждането на повече часове за упражнения и граматика не трябва да бъдат за сметка на произведения, които формират патриотичното и нравствено възпитание на младите.

По думите й независимо, че живеем в глобален свят и Обединена Европа, трябва да запазим националната си идентичност и култура. Тя посочи още, че промените в учебната програма не са били съгласувани със Синдиката на българските учители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase