Снимка: Булфото

България полага значителни усилия в борбата с трафика на хора, отбелязва Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад по въпроса.

В доклад е посочено, че през отчетния период българското правителство е предвидило увеличаване на финансирането за двата държавни приюта, където се настаняват жертви на трафик на хора. Местата се стопанисват от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет, пише БТА. В приютите са осигурени грижи за повече пострадали жени. Като положителен аспект в работата е оценено двойното увеличение на финансирането за кампании за превенция.  Инициативата включва редица публични събития и кампании, повишаващи информираността на обществото, както и са проведени обучения на трудови посредници, социални работници, журналисти и ромски специалисти, работещи за предотвратяване на трафика на хора.

Въпреки сериозните усилия, които България е положила в ограничаването на явлението "трафик на хора" и неговата превенция, тя остава в група Група 2 в Доклада на Държавния департамент на САЩ. Страната ни е там, заедно с  Швейцария, Гърция, Кипър, Сърбия, Румъния, Унгария, Хърватия,Естония, Португалия, Бразилия и Мексико.

Сред причините за това, е слабото повишаване на броя на получилите ефективни присъди трафиканти - 121 за 2012 г. спрямо 119 за 2011 г., недостатъчния капацитет на страната в грижата за жертвите на това престъпление и липсата на специализиран приют за мъже пострадали от трафик на хора. Въпреки че правителството работи усилено за приобщаване на ромските общности, работата с тази уязвима за трафик на хора група следва да се засили като цяло, призовава Държавният департамент на САЩ.

Сред препоръките към България в доклада са продължаване на усилията в областта на разследването, наказателното преследване и осъждането на държавни служители, замесени в трафик на хора, както и гарантиране, че осъдените служители ще получат ефективни присъди. Необходимо е страната ни да предприеме законодателни действия за забрана на наказателното преследване на жертвите на трафик за деяния, извършени като пряк резултат от тяхното трафикиране. Също така е нужно да се увеличи капацитета на съществуващите приюти за жени жертви на трафик и предоставяне на финансови компенсации, и правни консултации. Сред препоръките е и изграждане на приют за мъже жертви на трафик на хора, както и засилване на работата по превенция и противодействие на трафика на хора в ромските общности.

 Според Държавния департамент на САЩ български жени и деца стават жертви на трафик с цел сексуална експлоатация в границите на страната, особено в курортите и градовете в близост до границата, както и в Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Македония, Холандия, Норвегия, Полша, Словакия, Испания, Швеция,Швейцария, Турция и Великобритания. Мъжете, жените и децата са трудово експлоатирани в Белгия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Израел, Холандия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция и Великобритания.

Случаите на трудова експлоатация са характерни основно в сферата на селското стопанство, строителството и ресторантьорството. Мъжете, жените и децата от ромски произход са особено уязвими по отношение на социалната маргинализация и представляват значителен дял от идентифицираните жертви на трафик. Някои български деца са принудени да просят и да извършват дребни кражби в рамките на България, както и в Гърция, Италия, Швеция и Великобритания. Българските жени и момичета с умствени увреждания все по-често стават жертви на сексуална експлоатация, предимно в Холандия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase