Протестиращи развяха български знамена пред МС. Снимка: Булфото

Общ преглед

Отново пред Министерски съвет се събраха недоволни от решението на новото правителство да кандидатира Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Въпреки че Пламен Орешарски и Сергей Станишев обявиха, че това е било политическа грешка, около 15 000 вече трети ден искат оставка им.

Още по темата
Това е най-масовият протест досега.

Тази вечер призивите са озвучени от народна музика, настроението на хората е по-радостно. На митинга присъстват хора от най-различни възрасти, включително и малки деца, като се развяват български знамена. Виковете  "Оставка" и "Мафия" продължават да озвучават пространството пред МС, където началото бе обявено за 18.00 часа.

Студенти направиха своеобразна стена от картонени щитове, на които бяха изписани заглавия на литературни произведения - "Чужденецът" на Албер Камю, "Кърджалийско време" на Вера Мутафчиева, "Критика на чистия разум" на Кант, "1984" на Джордж Оруел, "Престъпление и наказание" на Достоевски и "Когато гръм удари, как ехото не заглъхва"... (каламбур със заглавието на пиесата на Яворов), предаде БТА.

Протестиращите развяват знамена "Свобода или смърт" и носят портрети на революционери - Левски, Ботев, Раковски."Ще разваляме седенката", "Без мафия", "Костов, спаси България пак", за смяна на системата и за нова конституция, са част от лозунгите на протеста.Хората скандират също "Оставка" и "Довиждане". Протестиращите запяха националния химн и развяват знамена

Автомобили не могат да се движат на площад „Независимост” от бул. Мария Луиза” до бул. „Цар Освободител”. По-късно хората блокираха и "Орлов мост"

Пред парламента беше издигнат голям плакат - "Окрадоха България", на него бяха изписани ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и НДСВ. Хората продължават да скандират "Оставка" и "Довиждане".

В Бургас също се събраха на протест. Пред сградата на общината са дошли около 300 души. Недоволните са скандирали "Оставка" и "Червени боклуци". Във Варна участниците в третия ден на протеста са били близо 2000.

 Те са изразили недоволството си пред партийните централи на "Атака", БСП и ДПС. След като шестваха по главните варненски булеварди, с което затрудниха движението в крайморския град, протестиращите 
стигнаха до офиса на "Атака", където скандираха срещу лидера на формацията Волен Сидеров.

По-късно протестиращите се преместиха пред централата на градската организация на БСП, където скандираха "Всеки ден ще е така до победата". След това продължиха към офиса на ДПС, където продължиха със скандиранията и исканията си.

В Пловдив също имаше протести. Около 3000 души се събраха в града с възгласи "Кой не скача е червен". Те се събраха пред сградата на общинската администрация, където заявиха несъгласието си с назначаването на
новия областен управител на Пловдив, който е от квотата на ДПС.

Имаше плакати "Пловдив не е турски вилает". След това множеството - предимно младежи и млади семейства с децата си, се отправи по главната улица на града със скандирания "Оставка", "И преди, и сега БСП е мафия", "Долу Олигарски" и други.

Шествието премина по бул. "Шести септември", бул. "Цар Борис Трети Обединител" и тунела, и през Сточна гара и Централна гарасе върна на пл. "Централен". Протестиращите развяваха национални знамена и пееха химна. Множеството бе охранявано от полиция и жандармерия, до конфликти не се стигна.

 


.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар