Снимка: БулФото - архив
fallback

Всеки ден 600 пациенти в България, от които 200 деца, се нуждаят от кръв, съобщиха от Българския червен кръст. Утре в 10.00 ч. ще започне акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, която ще бъде в сградата на БЧК на бул. "Джеймс Баучер" 76. Акцията е по повод Световния ден на кръводарителя.

В средата на следващата година ще има информационна система, свързваща всички 23 центъра по трансфузионна хематология в областни болници, заедно с петте национални центъра, каза пред журналисти проф. Фани Мартинова, началник на Националния център по трансфузионна хематология. В момента работи прототип на системата, уточни тя, цитирана от БТА. Изграждането на информационната система е на стойност половин милион лева, които са осигурени по проект в рамките на ОП" Развитие на човешките ресурси".

Системата ще позволи да се получават данни по всяко време кога, къде и колко кръв е необходима или останала в даден център. В нея ще се съдържат и данни на кръводарителите и на получилите кръв, които ще бъдат максимално защитени, увери тя. По думите й вече е възможно да се дарява кръв в един град за пациент в друг град, като информацията за кръводаряването ще се изпраща по служебен път.

В момента няма недостиг на кръв, каза още проф. Мартинова, но посочи, че най-често липсват количества от кръв с отрицателен резус фактор.

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков каза, че съсловната организация има идея да предложи кръводарителите да имат повече права от останалите граждани - да могат да правят някои изследвания без направление от личния си лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 10 години

Тия от БСП и кръвта искат без пари. НИКАКВО ДАВАНЕ НА КРЪВ БЕЗ ПАРИ ЗАЩОТО ГОСПОД ЩЕ ВИ НАКАЖЕ . НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД.

7

Neofit

преди 10 години

За съжаление ми се струва, че почти не останаха нормални хора. Имам дете със заболяване, което се нуждае всеки месец от кръвопреливане. Като него има още десетки. Баща ми преживя тежка операция, по време на която се наложи да му прелеят доста кръв. Самият аз съм кръводарител и съм с отрицателен резус фактор. И по въпроса с пострадалите в катастрофи - наистина ли има хора, които не осъзнават, че един *** на пътя може да нарани сериозно няколко невинни? И не, досега пари за кръв не съм давал.

6

Анонимен

преди 10 години

На 18-ти Май дарих кръв. След 3-4 месеца, когато мога пак ще даря. И не, не я дарявам за пари, а на БОДК!

fallback