Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Снимка: БТА

Новият министър на околната среда и водите Искра Михайлова ще назначи проверка по случая с 4-седалковия лифт на Платото в Пирин, за който петчленен състав на Върховния административен съд се произнесе, че е строен в нарушение на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин.

Съдът реши, че са извършени нарушения при подмяната на ски лифта в Банско от концесионера “Юлен“ АД и отмени решението на бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова, издадено през август 2010 г., за навлизане на съоръжението в защитени зони от националния парк “Пирин“.

Михайлова обясни по БНТ тази сутрин, че съдът е отменил решението на екоминистъра, според което не е било нужно да се прави оценка за въздействие върху околната среда.

По закон министърът на околната среда и водите има право да вземе такова решение, уточни Михайлова. Тя добави, че има нужда от още информация, за да видя дали решението е било правилно, но при всички случаи ще назначи проверка и ще се съобрази с предложенията на експертите и на екологичните организации.

Във връзка със зачестилите инциденти с лифтовете на Витоша Михайлова заяви, че ще подкрепи модернизацията на съоръженията, но само ако не се нарушава околната среда.  МОСВ няма пряка отговорност за съоръженията, които работят на Витоша, но при всички случаи те трябва да са сигурни за хората, подчерта тя.

Относно следващия програмен на ЕС 2014-2020 г. Михайлова призна, че тепърва до края на година трябва да  се свърши голяма част от работата.

Страната ни не е определила национални приоритети, за да фокусира прилагането на парите, които са подкрепа от ЕС, оплака се тя.

Засега имаме само обща представа, че ще бъдат финансирани проекти в областта на питейните и отпадъчни води, биоразнообразието и управлението на отпадъците, както е и в момента.

Има обаче една тема, която трябва да развие за следващия програмен период и тя е екологично развитие на градската среда. Предстои много сериозна работа по въпроса, каза Михайлова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase