Снимка: Булфото, архив
fallback

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) договори отстъпки от цените на 88 лекарствени продукта за болнично лечение на онкоболни с притежателите на разрешение за употреба на тези медикаменти. Това съобщиха от пресцентъра на Касата.

Става въпрос за противотуморни лекарствени продукти, които се прилагат при клиничните процедури за "Системно лекарствено лечение при злокачествени заболявания" и „Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания“, както и при 10 клинични пътеки.

НЗОК е договорила с 30 фирми, участвали в процедурата, отстъпки в цените на лекарствата в размер от 0,3% до 77%.

За 14 медикамента отстъпките са от 40% до 77%, за 44 лекарства – до 5%.

Договарянето се извърши по „Методика за договаряне на отстъпки от стойността за лекарствените продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ и заплащани от НЗОК извън стойността на съответните клинични пътеки/процедури“, която е утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК.

Покана за участие в договарянето беше изпратена до 70 фирми, притежатели на разрешение за употреба на 350 лекарствени продукта. При действащата нормативна уредба НЗОК не разполага с механизъм, чрез който да задължи фирмите да предлагат отстъпки от стойността на медикаментите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Хаджи Генчо

преди 10 години

"За 14 медикамента отстъпките са от 40% до 77%, за 44 лекарства до 5%"Т.е. най-вероятно има 1 лекарство с посоченото намаление. Нищо че над 2/3 са с до 5% само.... Да ви #%$@$#@ на жу.налята. Няма такива манипулатори....

9

Черен Петър

преди 10 години

След като имаха над 300 % надценка ги свалиха със 77. И сега един собственик на фармацефтична компания се бие по гърдите колко е социален. Също както и сегашното правителство. Защо аптеките в България са най-много на брой население? Най-много болни или най-печеливш бизнес, или и двете заедно?

8

Митьо

преди 10 години

Пак подвежда заглавието

fallback