Снимка: Булфото

Днес се чества Международният ден за опазване на околната среда, който е най-значимият и известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването му започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основнитесредства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие, съобщава БТА.

Тази година международният ден се отбелязва под мотото "Помисли, яж, спести". Кампанията е насочена към намаляване на хранителните отпадъци, предотвратяване на хранителните загуби и намаляване на "хранителния отпечатък" на всеки. Според организацията на ООН по прехрана и земеделие всяка година се изхвърлят 1,3 милиарда тона храна. Това се равнява на количество, произведено в цяла Субсахарска Африка.

В същото време един на всеки седем души в света си ляга гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всекидневно от глад. Този огромен дисбаланс в начина на живот и произтичащите опустошителни последици върху околната среда, определя и тазгодишната тема на Международния ден. Целта е да бъдем по-добре запознати как изборът ни на храна въздейства върху околната среда и ни дава възможност да вземаме информирани решения.

Докато планетата ни се бори да ни предостави достатъчно ресурси, за да поддържа живота на 7 млрд. души (които ще достигнат 9 млрд. през 2050 г.), от ООН изчисляват, че една трета от световното производство на храни или се изхвърля, или се губи. Хранителните отпадъци "източват" огромно количество природни ресурси и стават причинител за отрицателно въздействие върху околната среда.

През 2013 г. кампанията разчита на действията на всеки от нас, които започват още в домовете. Ако храната се пилее, това означава, че всички ресурси и суровините, използвани в производството й, също се загубват. Например, за да се произведе 1 литър мляко, са нужни 1 000 литра вода. Около 16 000 литра отиват за храната на една крава, за да бъде направен един хамбургер. В резултат на това емисиите на парниковите газове откравите сами по себе си и от цялата верига на предлагането на храни се отделят напълно напразно, когато изхвърляме храната, отбелязват от МОСВ.

Световното производство на храни заема 25 на сто от общата обитаема земя на планетата и на него дължим консумацията на 70 на сто от прясната вода, 80 на сто от обезлесяването и 30 на сто от емисиите на парниковите газове. Според специалистите това е най-големият причинител на загуба на биологично разнообразие и промени в земеползването.

Затова природозащитниците съветват да вземаме информирани решения, което означава умишлено да избираме храни, които имат по-малко въздействие върху околната среда. Такива например са биохраните, чиито производствен процес не включва употребата на химикали. Когато избираме храни от местни производители, също помагаме за намаляването на емисиите, тъй като продуктите не са прелетели половината свят, за да достигнатдо нашата маса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase