Снимка: архив, Reuters
fallback

 „Всички плодове на българския пазар идват от различни южни дестинации. Само кивито е родно производство. Заради политиката на Европейската комисия, която е насочена към постепенно намаляване на митата, не можем да си позволим да ги увеличаваме. България е външна граница и това няма да бъде погледнато добре от Брюксел“, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според него не може чрез митата да бъдат защитени българските производители.

„Много по-важно е да бъде ограничена контрабандата. Едва около 20% е легалният внос, останалите 80% влизат в страната нелегално“, обясни Стойчев.

По думите му през последните години над 70% от българското производство е унищожено и тази тенденция се задълбочава. „Всяка година обработваемите площи стават все по-малко. Само българската краставица все още се задържа на повърхността, защото е по-евтина и по-качествена от вносната. Около 50% от този зеленчук по борсите е родно производство“, каза още Стойчев.

 „С картофите положението е плачевно. Произвеждаме не повече от 100 000 тона годишно, при положение че консумацията е поне 500 000 тона. Голямата част от тази продукция е пресякла цяла Европа - идва от Полша, Белгия, Холандия и Франция. Подобна е и ситуацията с ябълките и кайсиите. Българско производство почти няма“, посочи председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според него са нужни комплексни мерки и сериозно затягане на контрола, който очевидно е неефективен.

„С около 20% са по-ниски цените тази година спрямо предходната. Пазарът е спокоен и ни очаква добра реколта, ако метеорологичните условия са благоприятни“, допълни още Стойчев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Dida

преди 10 години

До ShopСега селяните са ви виновни...

20

Анонимен

преди 10 години

Все комунистите виновни но тогава всичко работеше и се произвеждаше.Да не говорим за плодове и зеленчуци.Нашите стоки заливаха пазара но не само през соца. а и преди това сме били производители на селскостопански продукти известни и зад граница.А сега какво е и няма да се оправи положението.Никой не субсидира тези трудни отрасли.А и няколко групировки не дават честните производители да си реализират сами организирано продукцията и да печелят от труда си.

19

Баш Чикиджиоглу

преди 10 години

Наследството е на баща ти и *** и е направо гнило и безмозъчно. Комунистическата зараза е СПИН, както каза един друг болен. По-правилно е да е СМИН - Синдром на Придобита Мозъчна Недостатъчност.

fallback