Снимка: архив, Reuters

 „Всички плодове на българския пазар идват от различни южни дестинации. Само кивито е родно производство. Заради политиката на Европейската комисия, която е насочена към постепенно намаляване на митата, не можем да си позволим да ги увеличаваме. България е външна граница и това няма да бъде погледнато добре от Брюксел“, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според него не може чрез митата да бъдат защитени българските производители.

„Много по-важно е да бъде ограничена контрабандата. Едва около 20% е легалният внос, останалите 80% влизат в страната нелегално“, обясни Стойчев.

По думите му през последните години над 70% от българското производство е унищожено и тази тенденция се задълбочава. „Всяка година обработваемите площи стават все по-малко. Само българската краставица все още се задържа на повърхността, защото е по-евтина и по-качествена от вносната. Около 50% от този зеленчук по борсите е родно производство“, каза още Стойчев.

 „С картофите положението е плачевно. Произвеждаме не повече от 100 000 тона годишно, при положение че консумацията е поне 500 000 тона. Голямата част от тази продукция е пресякла цяла Европа - идва от Полша, Белгия, Холандия и Франция. Подобна е и ситуацията с ябълките и кайсиите. Българско производство почти няма“, посочи председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според него са нужни комплексни мерки и сериозно затягане на контрола, който очевидно е неефективен.

„С около 20% са по-ниски цените тази година спрямо предходната. Пазарът е спокоен и ни очаква добра реколта, ако метеорологичните условия са благоприятни“, допълни още Стойчев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase