Министърът на културата Петър Стоянович. Снимка: БТА
fallback

Очакванията на екскултурния министър Вежди Рашидов, че през юли тази година ще бъде открит т.нар. Български Лувър, няма да се сбъднат. Това стана ясно от думите на наследика му Петър Стоянович по БНТ.

„Проблемът не е толкова в това дали ще се спази срокът от строителите, а какво да се сложи в него. Лувърът не е сграда, тя може да е готова, но да помислим първо не кога ще е последната замазка, а с какво съдържание ще го изпълним“, обясни той.

Изграждането на националния музеен комплекс в София, както е официалното име на проекта, струва 27 млн. лв., осигурени от европейско финансиране по програма "Регионално развитие". Според Стоянович може да глътне още пари.

Това, което нямам в кабинета си, е ножичка за рязане на ленти, каза министърът в отговор на въпрос дали откриването няма да е през лятото.

Той посочи, че в Министерството на културата е открил неща, които са го "оставили бездиханен" и като пример даде липсата на отговор на искане от Великобритания за показване в нейни музеи на български културно-исторически ценности.

Спорната такса за износ на художествени произведения ще бъде намалена, съобщи още културният министър.

В петък той е поканил председателя на Съюза на българските художници, за да обсъдят темата и в културното ведомство да бъде внесено искане за това. Таксата беше вдигната 5 пъти - от 3 на 15 лв. през март. Тя засяга работата на съвременните български художници и предизвика острата реакция на гилдията.

"Имам пълното разбиране, че сумата от тези пари е много малка за бюджета, много скоро ще стартираме този процес. Аз съм "за", заяви Петър Стоянович.

Той съобщи още, че след седмица ще обсъди заедно с премиера Пламен Орешарски кои ще са заместниците му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

?

преди 10 години

"Спорната такса за износ на художествени произведения ще бъде намалена"...нещо не разбирам -нямало какво да сложим в BG Лувъра, а ще изнасяме художествени произведения?! И още нещо...като гледам по селските къщички, закупени от англичани, последните така се радват на намерените стари панички и шаренки чергички:)

48

Естет

преди 10 години

До Анонимен И какво точно се направи? И от кого - от пияния резнак ли?

47

web

преди 10 години

Днес, ако искате да продължавам да ви чета не си позволявайте да пишете "екскултурния министър" вместо културния ексминистър. Аман от чалгарски приоми!

fallback