Снимка: Булфото
fallback

Червеният депутат Мартин Захариев настоя референдум през май догодина да реши да се пуши или не на закрито.

"Каквото и да се реши в Народното събрание, мир няма да има - недоволната страна ще излезе на протести", аргументира той тезата си пред bTV, където в разпален спор здравни експерти, ресторантьори, бивши и настоящи управляващи коментираха забраната.

Ексздравната министърка Десислава Атанасова, макар и да призна, че пуши, настоя забраната да остане в името на борбата за защита на общественото здраве.

Oще по темата
"Здравните аргументи в полза на такава забрана са безспорни, дори няма да се занимавам с тях. Искам да ви дам няколко икономически аргумента – има спад при бизнеса от 4,7 на 4,6%, но за сметка на това броят на чуждите туристи се е увеличил с над 4% от началото на забраната. Това са 3 милиарда лева повече в хазната", пресметна доц. Коста Костов, шеф на Белодробната клиника във ВМА.

На противоположна позиция застана представителят на ресторантьорите Емил Коларов.

Той почерта, че у нас има 32 000 заведения – "представете си колко хора работят там", призова той.

Според него здравната теза е подкопана от факта, че хората не пушат само в заведенията, а и в дома си и навсякъде другаде – съответно можели така или иначе да си докарат белодробни и други болести.

Точно преди седмица леви депутати обещаха на представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес да бъде върнат старият режим за пушене в заведенията – със зали за пушачи и непушачи, както и да се вдигне забраната в нощните барове.

Основните искания на бранша са залите за пушачи и непушачи да важат само за заведенията за обществено хранене, а в нощните клубове, барове и дискотеки да се пуши без ограничения.

Тоталната забрана за пушене на закрито влезе в сила от началото на юни 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

199

Аз

преди 10 години

Смешното е само как до преди години нито един непушач не говореше по начина по който говори сега.То сега и не се говори а се налага мнение.До преди година непушачите седаха на маса с пушачи в зала за пушачи! Един въпрос - Тогава въздуха чист ли ви беше? Защо тогава неискахте референдум? Доста интересно се обърна тая държава.. смуче от където може. Нека нашите мили управници да смучат от новия закон по пътя към Европа!Българския народ никога не е и няма да бъде толерантен за нищо!!!

198

Аз

преди 10 години

В денят да изчистим българия защо всички не си вдигнете европейските *** и не се включите в каузата,за да заприличат и улиците ни на тяхните.Не това ни е проблема на българите можем само да говорим.За управлението няма да спомена и дума... някак си не искам да си хабя нервите със супер ограничени *** ***! Та за заведенията,облекченият режим не беше лош.Зала за пушачи и за непушачи.

197

преди 10 години

Да искате референдуми,нека още пари се изсипят и за това! Искате да сте еврепейци като не се пуши в заведениеята... това ли ви е разбирането за издигане .. направо ми става смешно,защото европейците си вземат хубавите заплати.. Нека станем европейци,но да започнем от заплатите.Имам чувството,че в този форум всеки пише ей така просто че се е записал да изпази егоестичното си мнение. Върви се нагоре и напред не с една забрана.

fallback