Снимка: Булфото

Червеният депутат Мартин Захариев настоя референдум през май догодина да реши да се пуши или не на закрито.

"Каквото и да се реши в Народното събрание, мир няма да има - недоволната страна ще излезе на протести", аргументира той тезата си пред bTV, където в разпален спор здравни експерти, ресторантьори, бивши и настоящи управляващи коментираха забраната.

Ексздравната министърка Десислава Атанасова, макар и да призна, че пуши, настоя забраната да остане в името на борбата за защита на общественото здраве.

Още по темата
"Здравните аргументи в полза на такава забрана са безспорни, дори няма да се занимавам с тях. Искам да ви дам няколко икономически аргумента – има спад при бизнеса от 4,7 на 4,6%, но за сметка на това броят на чуждите туристи се е увеличил с над 4% от началото на забраната. Това са 3 милиарда лева повече в хазната", пресметна доц. Коста Костов, шеф на Белодробната клиника във ВМА.

На противоположна позиция застана представителят на ресторантьорите Емил Коларов.

Той почерта, че у нас има 32 000 заведения – "представете си колко хора работят там", призова той.

Според него здравната теза е подкопана от факта, че хората не пушат само в заведенията, а и в дома си и навсякъде другаде – съответно можели така или иначе да си докарат белодробни и други болести.

Точно преди седмица леви депутати обещаха на представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес да бъде върнат старият режим за пушене в заведенията – със зали за пушачи и непушачи, както и да се вдигне забраната в нощните барове.

Основните искания на бранша са залите за пушачи и непушачи да важат само за заведенията за обществено хранене, а в нощните клубове, барове и дискотеки да се пуши без ограничения.

Тоталната забрана за пушене на закрито влезе в сила от началото на юни 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase