Снимка: БТА

В цяла България днес тържествено ще бъде отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата на родината.

Кулминацията на честванията ще бъде на връх „Околчица”. Честването ще започне в 11.00 часа с възстановка от Национално дружество „Традиция” на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев. След това Врачанският митрополит Калиник ще отслужи молебен за България.

Предвижда се председателят на парламента Михаил Миков да произнесе слово и да поднесе цветя на паметника на връх „Околчица”.

Точно в 12 часа с вой на сирени в цялата страна ще бъде отдадена почит на великия български поет и революционер.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната (с изключение на влаковете и самолетите), следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място, припомнят от МВР.

Във връзка с празника от 10 часа в Борисовата градина в столицата ще има спортен празник. Право на участие имат всички желаещи, занимаващи се непрофесионално със спорт, разделени по възрастови групи и дисциплини. Ще се практикуват спортовете лека атлетика и колоездене.

Любителите и гостите на проявата ще имат възможността да наблюдават и турнир по баскетбол "3 на 3" за професионалисти.

Чрез инициативата организаторите се надяват гражданите да намерят предпочитано спортно занимание, да приемат спорта не само като свободното време, но и като начин на живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase