Протестиращите са недоволни от състава на проектокабинета. Снимка: Булфото

Организирани в социалните мрежи, тази вечер на Орлов мост се събраха около стотина протестиращи, недоволни от състава на проектокабинета.  Те протестираха срещу „троянските коне” в новото правителство. Събралите се носеха плакати с надписи „Държава = мафия = унищожена природа!”, „Революция - промяна”, „Печели мафията! ГЕРБ и БСП!? Нямат право на управление днес!”, „Да убием мизерията с гняв!!!”, „Изход, революция, промяна”, Движение „България на народа”, предаде "Фокус". За десетина минути движението беше спряно.

Малко след 20 часа протестиращите се преместиха пред сградата на Президентството. Те смятат, че сред номинираните за министри няма хора, които ще защитават техните интереси. Затова се заканиха, че утре в 9 часа ще се съберат пред Народното събрание, когато ще бъде гласувано новото правителство.

От политическа партия "Зелените" видяха в номинираните за министри представители на олигархията. Някои от тях били обвързани със структури, имащи интерес към застрояването на планините и Черноморското крайбрежие, предаде БНТ.

За първи път на едно място се събраха и лидери на различните групи, протестиращи от началото на годината, заради които се стигна и до предсрочните избори.

Първоначална причина за тазвечершния протест беше номинирането на арх. Калин Тихолов за министър в кабинета "Орешарски". Според протестиращи проблемът с Тихолов е, че „го смениха заради медийния и публичен натиск, а не заради неговите лобистки изпълнения. Опитват се да ни пробутат пак някакви мафиоти, свързани с големи организации, а не кадърни хора“. По време на протеста имаше засилено полицейско присъствие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase