Близо 62 000 зрелостници се явиха на матура. Снимка: БТА
fallback

Произведението на Пейо Яворов "Заточеници" е темата по която ще пишат зрелостниците на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Изпитът започна точно в 8.00 часа, като на него са се явили над 62 хиляди зрелостници.

Темата се е паднала при генериране на изпитния вариант в 4.30 часа тази сутрин. Чрез компютърна програма бяха разбъркани въпросите в отделните модули.

От образователното министерство посочиха, че възможните комбинации от задачите са над 11 милиона.

Oще по темата

Националното външно оценяване в седми клас по български език и литература започва в 10.00 ч. в 1822 училища, като учениците ще се явяват в училището, в което учат. Те ще се разпределят по зали на случаен принцип.. Очаква се да се явят 62 508 ученици.

Външното оценяване по БЕЛ за седми клас е от два модула. Първият от тях е задължителен за всички седмокласници в страната и в него ще има 25 тестови задачи, а във втория модул учениците, които искат да кандидатстват в елитните гимназии, трябва да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

реалист

преди 11 години

Аз също имам дарба (да рисувам), но просто защото в България реализацията в областта на изкуството е изключително трудна, съм се насочила към друга сфера. Да, предпочитам да работя това, което обичам и да нямам нито един работен ден, но ще се примиря с положението и ще следвам друга специалност, пък дали тя ще ми осигури хляб, времето ще покаже. Относно преписването - нека се замислим кои са прецаканите в действителност - преписвачите или честните, които се доверяват на собствените си знания?

29

ЛЕВСКИ (СОФИЯ)

преди 11 години

До ЦветиИмам какво да кажа, казвам го, твоето е само общи приказки :). Сега ще ти кажа и друго. Ако някога си си правила труда да прочетеш как се разпределят парите на български писатели и издателството, ще ти окапе косата :). Чуждите писатели надали се надяват да спечелят нещо от нашия пазар ). Така че ....свободните ти съчинения не ме интересуват, още по-малко да са меродавни :). Нито си ми на годините, нито на интелекта, че да споря с тебе, нямаш шанс, просто не се излагай от "гимназията" Д

28

Людмила Живкова

преди 11 години

Проблемът е в преподаването и оценяването, а не какво ще напишат децата. Дано са останали по-малко неграмотни бабки в образователната система, че преди 5 години като завърших беше трагедия. А уж най-елитната гимназия, голям град - май ес. А в държавните университети е още по-зле. Агенти на ДС са сигурно над половината плюс декана и си правете сметката каква пародия настава. Визирам сф университет и унсс.

fallback