Утре е матрата по български език за 12-ти клас. Снимка: Булфото, архив

На 21 май ще се проведат матурата по български език и литература /БЕЛ/ за 12-и клас и националното външно оценяване /НВО/ по предмета в седми клас. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката.

От 8.00 ч. утре е матурата за 12-и клас, а от 10.00 ч. - националното външно оценяване по предмета в седми клас.

Държавните зрелостни изпити се организират от 2008 г. Задължителните матури са две - по български език и литература, и по учебен предмет по избор математика, чужд език /английски, испански, италиански, немски, руски и френски език/, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще е на 23 май от 8.00 ч., а външното оценяване в седми клас по математика - от 10.00 часа.


По свое желание зрелостниците могат да положат и допълнителни матури по учебен предмет по избор.

Датите за тези изпити са 27, 28 и 29 май.

Държавните изпити от сесията май-юни ще се състоят в 653 училища. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали на територията на съответното населено място ще е на случаен принцип, в зависимост от съответния учебен предмет.

От всички, подали заявления за участие в матурата по БЕЛ утре, са допуснати 62 121 зрелостници, а до втория държавен зрелостен изпит - 63 960 зрелостници. На матури по желание се очаква да се явят 524 зрелостници, разпределени между всичките 13 възможни предмета.

Сред подалите заявление за полагане на матури са и 152 зрелостници със специални образователни потребности.

Националното външно оценяване в седми клас на 21 май ще е по български език и литература, на 23 май - по математика, на 27 май - по обществени науки, гражданско образование и религия, на 28 май - по чужди езици, на 29 май - по природни науки и екология.

Външните оценявания в седми клас ще започват в 10.00 ч. в общо 1822 училища, като учениците ще се явяват на тези изпити в училището, в което учат. Те ще се разпределят по зали на случаен принцип.

Сред седмокласниците, които ще полагат НВО, са и 90 ученици със специални образователни потребности - с увреден слух или с нарушено зрение.

Националното външно оценяване по БЕЛ и по математика е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен седми клас. Този изпит включва два модула - тест от НВО и допълнителен модул.

Модулът НВО е за всички ученици от випуска и резултатът от него се записва като текуща оценка. Полагането на допълнителния модул е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двата модула, взети заедно. В класирането може да участва и ученик, който е работил само върху НВО, но резултатът му ще бъде по-нисък, тъй като ще се формира само от точките в първия модул.

Квесторите на матурите и на външните оценявания ще се разпределят по зали - преди съответния изпит. Във всяка изпитна зала ще има по двама квестори, квестори ще има в коридора и на входа на училищата.
Изпитният вариант за матурата по БЕЛ ще се генерира утре в МОМН в присъствието на медиите - от 4.30 до 4.45 часа. 

Сглобяването на изпитния вариант и адаптирането му за брайлиране ще е от 4.45 до 7.00 часа.
Отново утре в МОМН - от 9.00 до 9.10 ч., ще се изтегли и изпитният вариант /от три възможни/ за изпита по БЕЛ след седми клас, както и за допълнителния модул - преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase