Снимка: архив, Impact Press Group

Здравното министерство прави вътрешна проверка на случая с 11-годишния Теди, който почина в час по физическо в 81-во СОУ „Виктор Юго“ в София. Родителите на детето твърдят, че линейката е пристигнала в училище половин час след подаването на сигнала.

„Докладвано ми е, че линейката е била на 13-тата минута от постъпването на сигнала и в момента проверяваме по минути кога, къде и кой на кого се е обаждал”, заяви в отговор на въпрос на Dnes.bg служебният здравен министър Николай Петров.

Според директора на Спешна помощ-София д-р Ангел Ангелов е имало забавяне в централата на тел. 112 заради установяване на местоположението на училището. Вчера той заяви, че най-близката болница "Св. Панталеймон" в столичния ж.к. "Младост" е отказала да поеме случая.

Според родителите на Теди обаче точно от тази болница е дошъл лекар, а от 25 ДКЦ не са се отзовали на зова за помощ.

„Правилото е да се обадят на 112 и да дойде линейка, както са процедирали, но явно ситуацията е била такава, че не са могли да отведат детето до близката болница”, коментира още здравният министър.

Той съобщи още, че има недостиг на 2000 души в спешните центрове в цялата страна и призна за проблем в работата между телефоните 112 и 150.

Още по темата
„Трябва да се направи съвместимост между двата телефона, което в софтуерен вариант означава много пари, 14 милиона лева и не го намирам за разумно”, твърди проф. Петров.

По думите му скоро ще се пристъпи към втори вариант, който ще реши проблемът, като се увеличат служителите.

„След като телефон 112 получи обаждането, тогава един служител излиза и води конферентната връзка в реално време със 150”, заяви министърът на здравеопазването.

Според него на тел. 112 няма специалисти, които да разберат кое е спешно и за какъв екип е проблемът. Така се губи време в препредаването и информация, която дава приоритет.

По думите на проф. Петров следващият министър ще реализира промяната с няколко нови служители на двата телефона 112 и 150.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase