Почивай в мир, Теди! Снимка: Facebook

Линейката е пристигнала половин час след подаване на сигнала. Това каза Златко Желев, баща на 11-годишния Теодор, който почина вчера в 81-во СОУ „Виктор Юго“ в София.

На детето му прилошало в час по физическо. Учителите веднага са се обадили на тел. 112. По-късно в продължение на час лекарите в болница "Св. Анна" са правили опити да възстановят сърдечната дейност, но за съжаление без успех.

„Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ... няма такава! Тя не съществува! Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки“, каза пред БНР почерненият баща.

„Най-абсурдното в цялата ситуация е, че сигналът е подаден в 13.50 часа - на секундата, когато му се е случило, а линейката е пристигнала едва в 14.20 часа. Абсурдно е за малко дете да не могат да отреагират по най-бързия начин“, допълни той.

Според бащата е абсурдно в 21 век да няма училищни лекари.

„Още по-абсурдното е, че 25-а поликлиника е до нас. Ходили са дотам учители да се молят да дойде лекар, но не е дошъл. Други учители са тичали до частна клиника наблизо. Оттам една лекарка е дошла“, допълни Златко Желев.

„Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване. Случаят не бива да се потулва“, категоричен беше Желев.

„Цялата ни образователна система е абсурдна. Здравната ни система - още повече. Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете“, каза още Златко Желев.

„През юни миналата година Теди припадна инцидентно, пресичайки пешеходна пътека на път за училище с наша позната, която го водеше. Веднага открихме най-добрите лекари – бяхме при доц. Габровски в „Пирогов“, който направи всички необходими изследвания, След това бяхме в Трета градска болница, за да му направят изследвания на сърцето, правихме ядрено-магнитен резонанс, правихме скенер, нищичко, всичко беше абсолютно нормално“, разказа още бащата. 

„Беше адски умно и палаво дете. Беше най-живото дете в училището – не спираше да играе, тренираше футбол, беше супер динамично, супер усмихнато дете“, допълни той. 

"Сигналът е приет много бързо, много бързо е обработен и е предаден в Центъра за спешна помощ", каза от своя страна Данка Недялкова, говорител на Националната система 112. 

„Проверката установи, че са получени 4 повиквания. Първото е в 13.55 часа. Разговорът е продължил 40 секунди и е предаден сигнал с висок приоритет. Отчетено е, че сигналът е приет. От Центъра за спешна помощ са ни информирали, че няма свободен екип, но че пренасочват един от екипите си. От 14.08 ч. е информацията, че линейката е тръгнала. След първото има още 3 обаждания. Става ясно, че детето няма пулс. Тази информация също веднага е предадена. В 14.10 ч. се обажда бащата, който е информиран, че линейката пътува“.

От Центъра за спешна медицинска помощ-София заявиха, че няма забавяне на линейката.  Това показвали данните от извършената още вчера проверка, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Реанимобилът на ЦСМП-София е пристигнал на място в 81-во училище на 13-ата минута от постъпването на сигнала. Информацията е подадена в 13.59 часа на 7 май и в 14,12 ч. лекарският екип е бил на място, посочват от здравното министерство.

Линейката е пътувала за друг адрес в жк. „Младост”, но е била пренасочена незабавно към 81-во училище, след като е постъпил сигнал за случай с дете.

Данните са от разпечатката по електронната система на ЦСМП-София. Линейката е била с пълно оборудване, позволяващо животоспасяващи действия. Детето незабавно е било транспортирано към болница „Св.Анна”, където е установена смъртта му, посочват още от здравното ведомство.

Златко Желев e бивш главен редактор на Dnes.bg. Екипът ни изказва най-искрените си съболезнования на семейството на Теодор. Почивай в мир, Теди!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase