Снимка: архив Булфото

За да извършиш толкова нагло престъпление, ти трябва да имаш много добър чадър, който да ти даде сигурност, че ще се измъкнеш невредим. Така председателят на Съюза на българските командоси проф. Юлий Абаджиев коментира отвличането на Лара Банева, която в неделя вечерта се върна при майка си, след като стоя при похитителите си 47 дни.

По думите на Абаджиев в случая не става дума за отвличане само с цел откуп.

Според него дъщерята на сочения за наркобос Евелин Банев е била освободена, защото баща й е изпълнил нещо, което похитители са поискали от него. Абаджиев обаче бе категоричен, че извършителите на тежкото престъпление са получили и откуп.

Председателят на Съюза на българските командоси обясни още, че е възможно Брендо да знае компрометиращи факти за хора по високите етажи на властта.

По думите на Абаджиев обаче първо прокуратурата и съдът трябва да си свършат работата и тогава със сигурност ще може да се говори за какво отвличане става дума и с каква цел е било направено то.

Бившият заместник-директор на НСБОП полк. Венелин Павлов също зави, че отвличането е организирано и извършено много професионално.

Той беше категоричен, че похитителите са държали детето да се върне невредимо у дома си и за това са го оставили близо до РПУ. Припомняме, че Лара беше оставена на метри от от 6-о РПУ в столицата.

Похитителите са мислили за сигурността на детето, заяви Павлов. По негови думи те не са искали да оставят дъщерята на Брендо на отдалечено и опасно място, за да не й се случи нещо, за което после те да носят отговорност.

Абаджиев и Павлов се обединиха около тезата, че групата, извършила отвличането, е действала много професионално и най-вероятно не е нова. По техни думи е смешно да се мисли, че съществува само една група за отвличания - “Наглите“, която е била разбита.

Двамата изразиха и опасенията си, че в момента службите за сигурност изобщо не работят и са блокирани.

Агентурната мрежа е тотално разбита, заяви Абаджиев. По негови думи полицейски специалисти са оставени на улицата, изхвърлени от системата, което е абсолютно недопустимо.

Те не изключиха възможността хора от структурите на МВР да са участвали в отвличането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase