Сотир Цацаров. Снимка: БТА

Експертизата, която ще покаже дали могат да бъдат възстановени изтритите СРС-та,  ще бъде назначена утре или вдругиден, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. В нея се очаква да участват и международни експерти, които работят във фирмите производители на съответната техника.

Става въпрос за изтритите записи, които бяха установени при проверката на сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени.

Вчера държавното обвинение обяви, че в МВР имало предпоставки за незаконно подслушване и има редица нарушения в СДОТО.

Стана ясно, че началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев в прокуратурата. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Още по темата
Днес Цацаров посочи още, че на вчерашната си среща с министъра на вътрешните работи Петя Първанова е препоръчал незабавно създаване на правила за използване на СРС. Главният прокурор беше категоричен, че дори и временни, трябва да има такива правила.

Запитан откога подобна апаратура се ползва в МВР, той индиректно потвърди, че тя е в експлоатация от идването на Цветанов във вътрешното ведомство: "От коя година техниката е в употреба е въпрос на класифицирана информация. Обвиненията са съобразени обаче с началната дата, от която конкретната техника е в употреба."
 
Вчера от прокуратурата уточниха, че направената проверка е за периода между 1 септември 2009 г. и март т.г.

Междувременно бившият главен прокурор Борис Велчев поздрави ръководството на прокуратурата, главния прокурор, градска прокуратура за работата им в последните дни.

„Изключително високо ценя усилията, резултатите, професионализма и нагласата им. Искам да им пожелая искрено успех не само в разнищването на поредния скандал в българските служби, но и в това да се опитат да убедят политиците, че само структурни промени и то в посоката, която предложи Цацаров, е начинът тези скандали постепенно да намаляват. И накрая, надявам се да изчезнат“, коментира Борис Велчев, настоящ конституционен съдия.

Вчера Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата ще представи пълен комплект от предложения за конкретни изменения в нормативната уредба, касаеща използването на техниката за подслушване в МВР.

Според главния прокурор трябва да има отделна агенция вън от службите за сигурност, която е под силен контрол. Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase