Снимка: Булфото
fallback

Според европейско проучване между 50 и 60 на сто от младите мъже нямат желание да създават семейство и да имат деца до 35-годишна възраст. Това съобщиха участници в кръгла маса в Плевен по проблемите на стерилитета.

Форумът бе организиран от сдружение "Зачатие" и общината. Много млади хора у нас също отлагат във времето създаване на семейство на деца, което е една от причините за възникване на репродуктивни проблеми при двойките, посочи Магдалена Русанова от сдружението. Късното решение за дете създава проблем на хора над 35-годишна възраст, подчерта тя.

Според изследване на ООН у нас около 270 хиляди души имат репродуктивни проблеми, което е около 15 на сто от населението в репродуктивна възраст, каза още Русанова. По думите й е проблем, че средствата от здравната каса за решаването на проблемите със стерилитета не са достатъчни, а държавата въобще не финансира диагностиката и терапията при мъжкия стерилитет, пише БТА.

Касата осигурява 5 на сто от необходимите средства за диагностика при репродуктивни проблеми и 10 на сто - от необходимата терапия, посочи Русанова. Затова по инициатива на сдружението работят с общините, където търсят възможности да се отделят средства от местния бюджет за подпомагане на проблемните двойки. Първа в България община Русе е създала фонд за тази цел. Такава практика е въведена в София, Бургас, Враца, Велико Търново, Стражица и други по-малки общини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

208

nepoznatata

преди 10 години

Четейки голяма част от коментарите имах усещането че мъжете като че ли са се озлобили към жените.Да може би е вярно че жените са изключително меркантилни и искат да използват по един или друг начин мъжете.Но най-лошото е че двата пола не могат да се срещнат. Страхуват се да повярват че могат да бъдат обичани заради тях самите.А всичко е въпрос на компромиси в ежедневието и в повечето случаи сами си го правим трудно.

207

Херкулес

преди 10 години

До госпожата или госпожицата, която мисли, че мъжете са въздух под налягане и са с дефектно ДНК.Ако ние (мъжете)след няколко века ни няма, то и вие жените няма да останете.Светът е бил и си остава на мъжете, а от вас нищо не става.Сто години вече само пречите и нищо не сте допринесли откакто имате право на глас.Съществувате само и единствено за продължаване на човечеството и с това се исчерпва вашето предназначение.Ако мъжете намерят начин да се размножават без вас, то май вие ще исчезнете ..

206

херкулес

преди 10 години

До * Коя си ти?

fallback