7200 ще бъдат кандидатите за депутати на 12 май. Снимка: БТА
fallback

Близо 7200 души са кандидатите за депутати в листите на регистрираните партии и коалиции на предстоящия парламентарен вот на 12 май, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

По думите му няма справка за регистрираните независими кандидати, освен качена информация в сайта на ЦИК за внесени изборни депозити в размер на 10 000 лева за трима от независимите кандидати.

За народната любов ще се борят регистрираните 38 партии и седем коалиции. Досега като наблюдатели на изборите са регистрирани шест български неправителствени организации, които имат общо 127 наблюдатели, съобщи Ралица Негенцова, член и говорител на ЦИК. Избирателната комисия е регистрирала също така 27 наблюдатели на ПАСЕ и четирима на Парламентарната асамблея на ЧИС, добави тя.

Утре изтича срокът за подаване на заявление от хора, живеещи извън страната, които искат създаване на изборна секция в държавата, в която се намират. Заявление се подава до 24.00 часа на 11 април българско часово време, което е в полза за хората в страните на Изток, но дава по-малко време на българските граждани, живеещи в Западна Европа и в САЩ. Утре е крайният срок и за регистрация на хората с увреждания, които искат да гласуват чрез подвижна избирателна урна.

В Централната избирателна комисия не е постъпвала жалба, че спортна зала "Арена Армеец" е облепена с плакати на ГЕРБ, заяви Ралица Негенцова в отговор на журналистически въпрос.

Има постъпил сигнал от лидер на партия за проведено събрание в залата, посочи Бисер Троянов, визирайки жалбата на лидера на „Атака“ Волен Сидеров срещу националната среща на ГЕРБ в неделя в спортната зала.

Троянов коментира и казуса със статута на Октай Енимехмедов, който бе обвинен в опит за убийство срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган.

Кандидатите за народни представители придобиват имунитет и срещу тях не могат да бъдат повдигнати обвинения от общ характер, посочи говорителят на ЦИК и уточни, че ако тези хора са задържани под стража и към тях има повдигнати обвинения, те не придобиват имунитет.

Застъпниците на лицето обаче могат да провеждат кампания от негово име, посочи Бисер Троянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 11 години

Герб нямат алтернатива. От другите нищо не става.

30

Анонимен

преди 11 години

Доле Герб ама доле ниско !!!

29

банкер

преди 11 години

Ако на депутати и политиците се търси строг отчет и съдебна отговорност от избирателите за поетите, но неизпълнени предизборни обещания при приключването на мандата им , подобно на счетоводителите и касиерите работещи на доверие със чужди средства на вложителите в банки в края на работния ден, мераците им за депутатските банки бързо ще намалеят и изчезнат!

fallback