Михаил Андонов. Снимка: БЕХ

След като прокурорската проверка в енергетиката показа сериозни нарушения, от прокуратурата ще заведат пет наказателни производства срещу длъжностни лица в няколко институции заради допуснатите нередности, съобщи агенция "Фокус".

Едно от производствата е срещу Михаил Андонов, изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според резултатите от проверката в периода 2011 - 2012 година като длъжностно лице на НЕК той не е положил необходимите усилия да управлява възложеното му имущество и е сключил незаконни сделки.

Освен Андонов производства започват и срещу длъжностни лица в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и НЕК.

Според прокуратурата служителите в енергийния регулатор не са изпълнили задълженията си във връзка с издаване на решение. То е било прието веднага, без да бъдат правени анализи, допълват от прокуратурата, но без да уточняват подробности.

Още по темата
Служителите в енергийното министерство пък не са положили усилия да упражнят правата на държавата като акционер в дружеството ЧЕЗ. Това производство е във връзка с данните за неразпределена печалба за 2011 и 2012 година. Според прокурорите става дума за сума от над 3 млн. лева за 2011 година и над 5 млн. лева за миналата година.

Следващото наказателно постановление е срещу виновни длъжностни лица от НЕК за това че в периода от 2001 до 2012 година умишлено не са положили грижи за имуществото, за което отговарят – т. е. обвинени са в умишлена безстопанственост.

Петото дело е за договори за обществени поръчки на ЧЕЗ, които са констатирани след проверка на АДФИ, в които са констатирани множество нарушения.

Още новини от България можете да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase