Пламен Димитров. Снимка: БТА

Синдикатите посочиха бюджетите на няколко министерства, от които може да се пренасочат средства, за да се дадат помощи на най-уязвимите групи хора.

От КНСБ са изчислили, че 350 милиона лева са достатъчни за социално подпомагане на уязвимите групи. "Пари може да дойдат от няколко направления – от капиталови разходи, но без да се минимизират", уточни лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Заложените капиталови разходи са 5,4 милиарда лева и ако 5 на сто бъдат пренасочени, те ще са достатъчни да се помогне за стимулиране на заетостта. Това са между 50 и 100 милиона лева, спооред изчисления на синдиката.

Друг потенциален източник на средства са лихвените разходи, където също има известен резерв. От това перо ще се осигурят 10 милиона лева. Вноската в Европейския бюджет също има резерви, каза лидерът на синдиката. КНСБ отново предложи пълна ревизия и преструктуриране на разходите по министерства и ведомства и на централния бюджет.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев също посочи, че в някои ведомства могат да се намерят резерви. Той посочи бюджета на МВР, като изключи средствата за доходите на работещите в системата, бюджета на Министерство на отбраната при обмисляне на изтегляне на контингенти от чужбина, както и бюджета на Министерство на външните работи.

Тренчев предложи премиерът да създаде кризисен щаб по въпросите на енергетиката. Той заяви, че енергетиката е в състояние на полуразпад, а до четири седмици ще стигне пълен разпад.

Според него в този щаб трябва да влязат министърът на енергетиката, представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания  (НЕК), Електроенергийния системен оператор (ЕСО), електроразпределителните дружества и социалните партньори.

В отговор вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова, която председателства тристранния съвет, съобщи, че още следващата седмица ще заработи Обществен съвет по енергетиката.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase