Божидар Димитров Снимка: архив, Булфото
fallback

„Признавам, действително има случаи, в които иконите плачат, особено в католическия свят, и обяснение за това няма. Колкото и да се опитват физици и химици да го обясняват с химико-физически процеси - обяснение за това няма”. Това коментира пред „Фокус“  директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод твърденията, че  една от най-старите икони на св. Богородица в Бургас се е разплакала в навечерието на Сирни Заговезни. 

„Не ми се вярва иконата да плаче предизборно. По-скоро съм склонен да вярвам, че плаче с умиление към огромната свършена работа в кметството, през този период, в който управлява Димитър Николов“, заяви директорът на НИМ. 

„Неслучайно в Бургас, който е брат близнак на Варна, нямаше нито протестни манифестации, нито нищо. Бургас е град с идеално асфалтирани улици, с модерна канализационна система, която беше прокарана дори и в циганския квартал „Победа”, в който теренът е под морското равнище", изтъква Димитров.

"С европейски пари там беше прокарана, макар и много скъпа отводнителна и канализационна система и аз присъствах на откриването, така че смятам, че иконата може да плаче и с умиление пред добре свършената работа”, убеден е той.

Oще по темата
Директорът на НИМ допълва, че в световната история иконите плачат, откакто съществуват. "В един така наречен иконоборчески период, когато византийските императори от края на VIII в. и началото на IX в. са заповядали да се унищожават иконите, много икони са плакали, преди до тях да пристигнат изпратените от императорите да ги насекат. Но това не е помогнало, и много от тях са били насечени", обяснява той.

"Разбира се, на някои от тези императори се случват лоши неща. Като например - една от причините за гибелта на император Никифор I Геник, който е убит от българите през 811 година", каза Божидар Димитров.

По думите му иконите плачат и в по-късно време. „Много любопитен факт е, когато иконите в Русия плачат масово заради Цар Петър, които е известен с това, че се е мъчил да придаде европейски вид на Русия, заповядал брадите и косите, от най-нисшия до най-висшия поп, да бъдат подстригани по европейски образец, а те, както е известно, са имали дълги бради, до пъпа, че и по-надолу. Тогава иконите се разплакват, цар Петър извиква при себе си патриарха и му казва само няколко думи: „От утре иконите да спрат да плачат, защото заедно с тях ще плачат и поповете, и митрополитите и Ваша милост също. И не само ще плачат, ами и ще реват”. След което иконите са спрели да плачат”, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Псевдоисторик

преди 11 години

Тоя дърт пияница дето се е писал историк и е на всичко отгоре и директор на Нац. музей, да трае да го не повика господ по спешност. Аман от неговите "достоверни" фантазии...

106

Анонимен

преди 11 години

До до 107И още нещо да добавя!На ул"индустриално на кръстовището срещу "Яна Лъскова"кога е правена реконструкцията?Там се направи колектор на голяма дълбочина,пак по това време и се разшири улицата да бензиностанцията на разклона за "Меден рудник" и корабостроителния завод!

105

Анонимен

преди 11 години

До до 107 Изглежда,че още на лапад пикаеш,та не си наясно със строителството на канализационната мрежа на Комлука!*** до северната страна на затвора срещу БКС да видиш помпената станция и да питаш живущите наоколо кога е строена!

fallback