Снимка: Булфото
fallback

Съветът за висше образование на Турция възстанови легализирането на дипломи, издавани от български висши учебни заведения на турски граждани от 19 март, съобщават от  Министерството на образованието, младежта и науката.

В съобщението от българското министерство се посочва, че решението е резултат от активния диалог между турските и българските компетентни институции, както и на предприетите мерки, целящи недопускане на случаи на фалшифициране на документи, издадени от българските висши учебни заведения.

В решението на Съвета за висше образование на Турция се определят и сроковете за подаване на заявления за приравнителни изпити по различни специалности, с оглед на легализацията на дипломите.

Oще по темата
Dnes.bg припомня, че на 5 юли 2012 г. от Съвета за висше образование на Турция излязоха с решение да замразят легализирането на издавани от български висши училища документи на турски граждани поради констатирано от турската страна увеличаване на случаите на подправяне на български дипломи и академични справки. След поредица разговори Турция подложи на проверка общо осем хиляди дипломи, издадени в България.

В края на 2012 година последваха редица разговори между двете страни за изясняването на казуса. С проблема се зае и лично президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Анкара с тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 11 години

турците пак сгрешиха ,направиха голяма грешка.

36

bedni ste

преди 11 години

До БРАННИК: v turcia mnimalnata zaplata e 830 lv, dori da si 4ista4 po zakanno triabva da ti pla6tat tolks pari..v bulgaria edin lekar ne vzima tolkova pari...turcite tuka pla6tat 7.000 euro za universiteta..nqma kak da ne priznavat diplomite im...vav varna otkriha nov stomatoloig4en fakultet..zaradi turskite studenti :)

35

до 10

преди 11 години

да прав си,имат огромен проблем ама пак са на върха нали не като БГ със дребни проблеми та потъват до гуша

fallback