Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров  нямал основание да смята, че се завръща професията „похитител“ въпреки отвличането на дъщерята на Евелин Банев – Брендо. По думите му няма данни, че в случая става въпрос за нова група като "Наглите".

Цацаров призова да не се спекулира с различните версии за отвличането на Лара Банева. Не ме интересува чие дете е отвлечено, отвлечено е дете по най-бруталния начин, посочи той и допълни, че всички усилия трябва да бъдат насочени към откриването му.

Утре е първото заседание по делото срещу сочения за кокаинов крал Банев в Италия, а на 18 март се очаква връщането му у нас.

Още по темата

Главният прокурор не смята и че с оставката на правителството престъпността в страната се е увеличила. Според него подобна тенденция трудно може да бъде обоснована.

Цацаров попита, ако в Националната разузнавателна служба (НРС) наистина е имало документ с информация за подготвян атентат срещу премиера в оставка Бойко Борисов,  къде е била службата през тези 4 години и какво е предприела. Проверява се дали в НРС има документ с подобна информация, дали той е получен от чужда разузнавателна служба, кога е получен, кои длъжностни лица са работили с него и какви действия са предприети, ако този документ съществува. 

По думите му важно е кои длъжностни лица извън разузнавателната служба са имали достъп до документа и дали те са участвали в изпълнителната и законодателната власт.

Цацаров посочи, че проверката „почти е стигнала до крайни резултати“, но отказа да ги обяви преди прокуратурата да има ясно становище дали това е класифицирана информация.

Главният прокурор съобщи, че се извършва проверка на т.нар. папка "Мишо Бирата" за спряното досъдебно производство за изнасяне на класифицирана информация. Досъдебното производство е спряно, тъй като извършителят не е установен, но ако се намерят основания, то ще бъде възобновено дори и за други престъпления, като например търговия с влияние, добави главният прокурор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase