Снимка: архив, Булфото
fallback

Близо сто души, предимно пенсионери, се събраха в опит да блокират служебния вход на парламента, през който минават депутатите. 

Исканията им бяха много разнородни и варираха от намаляване на броя на депутатите до увеличаване на пенсиите и софийските дядовци да си разменят местата със селските, за да видят как живеят на село. 

Скандиранията също варираха в крайности - от дежурното „Мафия” до ”Полицията с нас, Бойко е в екстаз” и ”Сто депутати, ред в страната”.

Протестираме за това, че българските деца трябва да останат в България. България да създаде щастлив живот за хората. Да се изгонят монополите, всички политици, които провалиха България от 1989 година досега да отидат в затвора, заяви една от протестиращите. 

Не може в едно демократично общество едни паразити да взимат на ден, колкото аз взимам за цяла година. Името на това не е демокрация, а паразитизъм и идиотизъм, заяви друг. Според протестиращите сегашните управници не знаят как да управялват. Чуха се и предложения депутатите да си сменят доходите с пенсионерите, за да видят как ще изкарат половин година с тези средства.

Сред протестиращите беше забелязан неуспелият кандидат за президент Велизар Енчев, дежурният протестиращ Йоло Денев и част от младежите, които вчера бяха на среща с председателя на парламента Цецка Цачева. Днес протестиращите отново поискаха да влязат при Цачева, но засега такава среща им е отказана.

При протестиращите отиде депутатът от БСП Георги Божинов, който поговори с част от тях. Той сподели, че един от хората му заръчал по никакъв начин да не се допуска добив на шистов газ.

Промяната е абсолютно необходима, но няма гаранция, че този или друг уличен протест ще доведат до промяна, допълни депутатът вижданията си за ефекта от протестите.  По негови думи ресурсите за икономиката са концентрирани в един тесен кръг, който има връзки с властта, което го прави олигархия, и връзки с организираната престъпност, което го прави мафия. 

Според Божинов трябва този ресурс да бъде отвоюван.

Депутатът посочи, че правителството в оставка е разбрало, че губи; хората, които контролирали икономиката, са разбрали, че ГЕРБ вече не може да им служи, а че левицата им е неудобна. 

Божинов заподозря, че под лозунгите за нови лица прозират точно исканията на тези хора да вкарат нови свои поддръжници. За пример той даде случилото се с правителството на Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

БСП - фобка

преди 11 години

Хи хи много хитри тез от БСП :))) Олигархията са те, номенклатурата са пак част от тях, самия Бойко е тяхно чедо, Плевнелиев също, не случайно и премиера в Служебното правителство ще е отново част от тази номенклатура ... да искаме да ви изметем начело със социалистите!

53

Азе

преди 11 години

Хммм, събрани баби и дядовци на протест пред НС? Защо ми понамирисва на поредна бсп-акция?! Грешка, не понамирисва, а ЯКО СМЪРДИ НА ЧЕРВЕНО!

52

Djangarov

преди 11 години

60% ot bg darjavnata administratzia e nevalidna, negodna , nesposobna - nisto ne pravi, samo yade, pie na garba na bg naroda, trupa staj za pensia i krade ot zdravnata kasa. bg naroda e mnogo beden i e nujno vednaga da izhvarli tesi tejki ubiistveni kamani ot shiata si, inak potava barzo nadolu... reshitelno i smelo da izrejem tesi tumori ot organizma na bg naroda. mafiotskite partii vednaga otryazvame ot bg narodni pari. krai - nyama da im davame nito edna stotinka daje !

fallback