Хората поставят цветя и камъни пред общината. Снимка: БулФото

С минута мълчание и падане на колене в памет на Пламен Горанов започна тази вечер бдението във Варна. Мемориал в памет на Пламен ще бъде издигнат в града, беше обявено пред събралите се пред сградата на общината. Гражданин, пожелал анонимност, е дарил нужните средства, предаде „Фокус“.

Хората се събраха около импровизирания олтар в памет на Пламен Горанов. Грамадата от камъни, която трупат варненци, вече е около един метър висока. Беше съобщено още, че хората ще продължат да се събират, за да изказват своите искания срещу монополите, които все още не са изпълнени. Протестиращите бяха помолени да не носят тромби и вувузели, защото повече няма да се правят шествия и да се затварят улици, а спокойно ще се обсъждат исканията. Между запалените свещи и стотиците цветя пред сградата на община Варна постоянно се увеличават и надписите в памет на Пламен. Някои от тях гласят „За Пламен Горанов – който не изгоря, а заблестя”, „За слава на България, за слава на Духа”.

Още по темата

С минута мълчание и падане на колене и протестиращите в Бургас почетоха паметта на Пламен Горанов. Протестиращите в Бургас днес бяха около 50. При следващото събиране в Сливен протестиращите от Бургас ще настояват за сформирането на общ Инициативен комитет, който да обединява в един комитет. Днес е била изпратено писмото с исканията на протестиращите от Бургас до президента. Новото искане е за мораториум за всички концесионни сделки.

В Бургас се обмислят протестни действия относно приватизацията на „БДЖ – Товарни превози” като основното искане всъщност е налагане на мораториум от президента върху всички договори за концесии, за приватизации, обясни Михаил Неделчев, председател на Инициативния комитет. Все обаче няма яснота как ще протекат протестните действия, тъй като идеята е от днес. Той се надява скоро да се направи обща среща на представителите на протестиращите от всички градове в Сливен. Започва да се изчерпва и нашето търпение, категоричен бе Неделчев като посочи, че и утре ще се събират от 18.00 часа на площад „Тройката”.

Около 40 души се събраха да почетат паметта на Пламен Горанов във Велико Търново на плоощад "Майка България" и там запалиха свещички, не само за Пламен, но и за Траян Маричков, момчето, което се самозапали във Велико Търново. Хората запазиха минута мълчание. Според присъстващите обявяването на 6 март за ден на национален траур е просто "измиване на ръцете" от страна на управляващите. Великотърновецът Траян Маричков се самозапали на 18 февруари, два дни преди Пламен. 26-годишният младеж се заля с бензин на пешеходна пътека във Велико Търново и почина по-късно от изгарянията си.

Около 40 пловдивчани се събраха тази вечер на мълчалив протест в памет на самозапалилия се Пламен Горанов от Варна. Протестиращите се събраха традиционно пред сградата на ЕВН в града, след което преминаха по центъра, като носиха със себе си запалени свещи, траурни знамена и цветя в памет на Пламен. Пред сградата на Община Пловдив протестиращите паднаха на колене и запазиха минута мълчание, за да почетат младия мъж. След това оставиха свещите и цветята пред вратата на Общината. В близост до сградата един от обявилите се за лидери на протеста в Пловдив - Иван Бояджиев, бе приготвил камъни, които всеки пловдивчанин можеше да постави на импровизирана грамада в памет на Пламен Горанов. Това предизвика недоволството на някой от протестиращите, според които камъните са събирани от градинките в близост до сградата на Община Пловдив. Митингът приключи на площада пред Централна поща.

Бдение в памет на Пламен Горанов се състоя тази вечер и в Добрич. Бдението започна в уречения час с кратка панихида, която отслужиха двама свещеници. Събраха се не повече от тридесетина души. Имаше много минувачи, но почти никой не се спря, за да се присъедини. Мнозина забавяха крачка и после отминаваха. Със свещ в ръка, мълчаливо, дошлите на бдението почетоха паметта на младия мъж. Имаше и негови състуденти от добруджанския град. Младите хора споделиха, че Пламен е бил много интелигентен човек, работил е и в Добрич и много е харесвал града. Хората се събраха пред малка масичка, където бе отслужена кратката панихида. Точно пред нея беше поставен малък плакат – от едната страна със снимка на Пламен, от другата – с надпис: „Мафията в България убива!”. Неколцина поставиха там цветя, а по-късно бяха запалени в полукръг свещи.

Траурно протестно шествие се състоя в Благоевград. Около 100 души се събраха на площад "Георги Измирлиев" в областния град, където днес нямаше музикално оформление. Недоволните граждани запалиха свещи и се отправиха към кръговото кръстовище при Трето основно училище "Димитър Талев", като блокираха движението по булевард "Кирил и Методий". Там останаха около половин час, като почетоха паметта на самозапалилия се Пламен Горанов с едноминутно мълчание. След като свещите изгоряха протестиращите се върнаха отново на площада пред общината, където днешното траурно протестно шествие приключи и движението беше възобновено. Организаторката на протеста в Благоевград Людмила Манова обясни, че днешната блокада е предупреждение и ако не започне същинска работа по исканията на хората, в неделя ще блокират главен път Е-79.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase