fallback

Общ преглед
Свикване на референдум за Велико народно събрание и промяна в Изборния кодекс, която да дава възможност на гражданите да участват пряко в изборите със свои представители, поискаха днес протестиращите от новосъздаденото движение "Орлов мост".

Тази сутрин те направиха палатков лагер в градинката между Националната художествена академия и Народното събрание, чрез който изразяват несъгласието си със съществуващата политическа система.

Oще по темата
На протеста на Орлов мост в столицата вчера беше обявено създаването на гражданската инициатива, наречена "Орлов мост-народъ в единство".

Учредителите на движението заявиха вчера, че "загърбили различията си, по случай националния празник 3 март представители на различни градове и организации са се обединили в неформално движение на гражданите под наименованието "Орлов мост - народъ в единство".

Орлов мост стана своеобразен символ на духовното възраждане на българите, на искреното желание за промяна на съществуващата действителност, заявяват учредителите.

Янаки Ганчев от движението настоява за мораториум върху изпълнителните дела на банки и монополи по процедурите за бързи производства срещу гражданите. Той иска проблемът да бъде решен от следващото 42-ро Народно събрание.

В подкрепа на протестиращите е и Николай Говедаров от граждански форум "Промяна", който също настоява за борба с монополите и ефективен граждански контрол.

Платковият лагер има разрешение от Столичната община да остане до 12 март. Дотогава протестиращите ще се редуват, така че да осигурят постоянно присъствие в общо двете палатки.

Днешната проява на движение "Орлов мост" имитира един исторически момент от зората на демокрацията, станал известен като “Град на истината”. През юли 1990 година група студенти окупира Софийския университет, барикадира столичните улици и кръстовища и заедно с привърженици на СДС оформя протестен палатков лагер - “Град на истината” в центъра на София.

Исканията им са пълната истина за съмнителните резултати от първите демократични избори в съвременна България. Тогава БСП печели 211 депутатски мандата, а СДС - 144. Ръководството на СДС е неприятно изненадано от резултатите, в първия момент не желае да ги признае и поставя началото на масови протестни акции в София.

Напрежението в центъра на столицата и други големи градове продължава от юни до август и приключва с единствения насилствен, но безкръвен акт – подпалването на седалището на БСП в центъра на София на 26 срещу 27 август 1990 г. На 6 юли президентът Петър Младенов подава оставка и на 1 август 1990 г. на този пост е избран лидерът на СДС д-р Желю Желев с гласовете и на депутатите от БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Bonde

преди 11 години

Тия протести са пълен фалш и агитация на Комунистическите партий! Народа е *** и необразован за да знае за какво протестира!

73

Орлов Мост

преди 11 години

1.10% увеличение на минималната заплата (340 лв.) и 10% увеличение на ниските заплати (до 500 лв.) от 1 юли 2013. Така ще се изравним с Косово, Румъния и Сърбия.2.10% ново увеличение на всички пенсии (и 10% повишаване на прага) от 1 юли 2013. Швейцарското правило да стане задължително за ежегодно компенсиране на пенсиите. 3.10% намаляване на безработицата чрез финансиране на проекти до края на 2013.4.10% гражданска квота (10% нови лица, кандидати за депутати) в съществуващите партии ч

72

Махатма Ганди

преди 11 години

До Пич24Дебеличка е майчицата от снимкатанаистина,ама ако му дръпне сега и една саглам харабийска гладна стачка,след 1 месец ще е гадже за чудо и приказ!

fallback