Снимка: архив, Булфото
fallback

Не сме заплашени от режим на тока заради намалението на цената, увериха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. ДКЕВР провежда днес обществено обсъждане, след като в петък излезе последователно с две предложения с колко да се понижат цените. Най-голям спад се предлага за битовите абонати на ЕВН – средно със 7.28%, след това за ЧЕЗ – със 7.17% и Енерго Про – с 6.22 %.

Няма опасения за баланса на енергийната система, нито за затруднения на която и да е от компаниите, посочи експертът в ДКЕВР Лили Младенова. От комисията увериха, че ще работят да няма последващо увеличение на цените на електроенергията от 1 юли.

Председателят на регулатора в оставка Юлиана Иванова заяви, че решението за намаление на цените от 5 март е „най-компромисното“.

По думите й нищо не се променя в енергийния микс за регулирания пазар .Промяната се изразява в намаление на признатите технологични разходи на самите електроразпределителни дружества от 15 на 12%, но е включено и приетото намаление на цената на природния газ от 1 януари 2013 година.

Представители на ЧЕЗ и Енерго Про заявиха по време на обсъждането, че ще претърпят загуби от намаляването на технологичните им разходи.

В отговор на въпрос защо не е бил променен миксът за регулирания пазар и не е била увеличена енергията от АЕЦ  "Козлодуй", Иванова отговори, че ДКЕВР е независим орган и макар че това е било посочено от министъра в оставка Делян Добрев, от регулатора не са дали такова прогноза.

Oще по темата

 
Председателят на ДКЕВР в оставка  коментира и информацията, че е възможно да има стачка на миньорите, ако
производството бъде намалено заради по-ниското потребление на енергия и затварянето на въглищни централи. Според нея миньорите нямат основание да стачкуват.

По данни на Електроенергийния системен оператор в момента работят над 750 мегавата фотоволтаични централи, а и язовирите са пълни, което налага и използването на енергия от ВЕЦ. Всичко това води до понижено до минимум натоварване на термичните централи.

Ситуацията наистина е притеснителна, въведените в експлоатация мощности от ВЕИ са твърде много, посочиха от ДКЕВР.  В тази връзка регулаторът предложил на МИЕТ и Народното събрание промяна в Закона за енергетиката - спиране на плащанията към ВЕИ производители в рамките на една година, но тя не била приета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

perekly

преди 11 години

"Намазаха ни ските" както се казва! Това е тотално замазване ,с цел запазване на статуквото. Вече не ЕРП-тата са проблема ,а липсата на желание да се промени нещо в системата. ДКЕВР играе роля на регулатор , но в момента не регулира ,а разпределя.Баницата.

68

Анонимен

преди 11 години

Махайте зелената енергия от сметките, както и всички накачурени такси. Никой не ме е питал дали я искам, а аз не я искам. Не искам да плащам на цветелинки и какви ли не гадове.

67

jj

преди 11 години

fakti.bg/biznes/60734-kade-se-prodava-evtinata-energia-ot-marica-iztok-2-

fallback