Снимка: архив, Булфото

Днес е бил достигнат най-ниския товар в енергийната система на страната за това време на годината и това е наложило намаляването на производството на термичните централи, но в това няма нищо необичайно и мощностите ще бъдат натоварени повече още през утрешния работен ден. Няма заплаха за енергийната сигурност на страната. Това заявиха на пресконференция днес изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ Иван Йотов и директорът на Централното диспечерско управление към ЕСО Митю Христозов.

Христозов посочи, че днес достигнатият минимален товар е бил 3300 мегавата, но с настъпването на вечерните часове той се е увеличил до 4900 мегавата. Това веднага е довело до по-високо натоварване на мощностите в ТЕЦ "Марица Изток 2". Според Иван Йотов ниското потребление на енергия днес се дължи на това, че е празничен ден и че много хора са излезли на протест.

Още по темата

Потреблението на индустрията е по-ниско, но според него в началото на работната седмица това ще се промени и товарът в системата ще се повиши.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова заяви, че не бива дори да се мисли за затваряне на въглищни централи, защото те са необходими за балансиране на енергийната система, именно при промени в товара на системата.

От 15 април т.г. се планира презареждане на един от реакторите в АЕЦ "Козлодуй", така че неговото производство ще бъде заменено с енергия от термични централи, посочиха от ЕСО.

Данните на ЕСО сочат, че през последните дни износът на енергия се движи в рамките на 160 мегавата при разрешен капацитет за износ от над 1300 мегавата. Иван Йотов обясни, че това се дължи на затоплянето на времето, което е причинило топене на снеговете и запълване на язовирите не само у нас, но и в съседните страни, към които които изнасяме енергия. В момента всички страни в региона ползват собствената си енергия, произведена от ВЕЦ и възобновяеми източници, а и търсенето на енергия е намалено заради икономическата криза, обясниха от ЕСО.

Иван Йотов прогнозира, че износът ще бъде повишен само в делничните дни и в часовете с върхово натоварване.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase