Снимка: архив, Reuters
fallback

Заради изключително ниския износ на електроенергия от страната, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата, при капацитет на мрежата от 1 300 мегавата, както и свитото вътрешно потребление от 3 600 мегавата през деня и 3 300 мегавата през нощта, ЕСО е разпоредил спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица Изток 2", блок 2 в ТЕЦ "Марица Изток 1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ "Марица Изток 3". Това съобщиха от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/.

Намаляването на мощностите е с цел осигуряване на баланса и сигурността на електроенергийната система на страната, посочват от оператора. В системата няма включени мощности и от ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Димитровград".

Според Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление към ЕСО, тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много водни запаси в язовирите, а товарите в системата са ниски. Тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ, посочват от ЕСО.

Средното производство от соларни мощности днес, 3 март, се движи в рамките на 750 мегавата.

Още в петък от Централно диспечерско управление към ЕСО са разпоредили на всички термични централи да разтоварят мощностите и да работят на строго минимални товари, защото няма потребление в България.

Ръководството на ЕСО се ангажира с възстановяне на спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износът се върне в нормални граници. Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те част от микса, който ДКЕВР определя, подчертават от ЕСО.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

225

A-on

преди 11 години

*** , няма икономика, kяма производство , няма индустрия ! Къде да го потребят хората този ток, който се произвежда . Нали осъзнавате че щом нsма индустриално потребление страната ни е умряла от всякъде . Айде стига с този ток , скоро няма да имаме нужда и fj половината тецове в България ! Като останат до 20 години 4 млн. души още повече ще падне потреблението .

224

СПЕЦ

преди 11 години

Хора, това да долни инсинуации. ТЕЦ Марица изток 2 през последните години има рекордно производство на електрическа енергия (виж линка fakti.bg/biznes/60734-kade-se-prodava-evtinata-energia-ot-marica-iztok-2-). Лошото е, че тя не достига до нас, потребителите, а се продава на незнайно какви търгаши, по напълно непрозрачни правила. Историята помни 1999г., когато ТЕЦ Марица изток 2 работеше редовно само на един блок и то на строго минимален товар 140 МВт, но някой да си спомня проблеми с Ми

223

Анонимен

преди 11 години

Колкото по-дълго време ТЕЦ-те седят изключени за сметка на ВЕЦ-те и останалите ВЕИ, толкова по-добре за природата в България и въздуха, който дишаме. За съжаление както винаги има и засегнати, в конкретния случай, трудещите се в производствените комплекси...

fallback