Митрополит Николай. Снимка: архив, Булфото

Пловдивският митрополит Николай, който пожертва за храма скъпия си часовник Ролекс, е достоен за уважение, макар че подобни случаи не са единични, включително и в Руската православна църква. Това каза професорът от Московската духовна академия протодякон Андрей Кураев за РИА Новости.

Представителят на Руската православна църква, който лично се познава с Николай, съобщи, че го знае като много отзивчив човек. Кураев определи постъпката на българския архиерей като абсолютно естествена и характерна за него.

Пловдивският митрополит Николай дари личния си часовник, след като храмът „Света Марина“ получи изненадващо висока сметка за ток за януари в размер на 2 940 лв. Ако Ролексът бъде продаден за по-голяма сума, остатъкът от парите ще бъде даден за благотворителност.

Още по темата

„Това е прекрасна постъпка. Такива неща вероятно има и в нашите, руски епархии, но не се съобщава за това в пресата“, каза Кураев.

От своя страна ректорът на Руския православен университет игумен Пьотър Еремеев каза, че лично се познава с Пловдивския митрополит Николай от дълги години, който е много отзивчив човек.

„Познавам владиката Николай от 1995 година. Заедно учихме в Московската духовна академия, две години живяхме в една студентска килия. Що се отнася до постъпката му, за него това е напълно естествено и не е нещо изключително. Той приема присърце всички проблеми, на които се натъкват по пътя си – независимо дали засягат храма или отделен човек, или народа като цяло. За него служението е начин на живот. Отлично помня как в академията той споделяше с останалите всичко, което имаше“, каза свещеникът.

Новината за дарения Ролекс от митрополит Николай стана днес една от най-коментираните в РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase