Николай Бареков. Снимка: Булфото, архив

Последното предаване на Люба Кулезич тази неделя е отразило националните протести само от една гледна точка – тази на управляващите. Недопустимо е, когато по улиците има интелигентни хора и особено майки с деца, да се говори, че става въпрос за провокации. Така изпълнителният директор на TV7 Николай Бареков обясни уволнението на журналистката от телевизията.

Бареков подчерта, че Кулезич не е изричала думите: "Колко са жалки!" към протестиращите, но пък не е предоставила достатъчно гледни точки.

"Г-жа Кулезич, предполагам, също ще влезе в режим на обяснения насам-натам", започна собственото си обяснение Бареков. По негови думи с Кулезич той е водил разговори около договора й, в който е ставало дума само за финансови аспекти - за подобряване на условията, за повече пари за нея и нейния екип, за нови студия и нови шапки и, разбира се, за рейтинг.

Директорът на ТV7 призна, че Кулезич е била уволнена в момент, в който предаването й е било с рекордно висок рейтинг, но въпреки това анализите били показали, че все пак няма как да мине bTV, което е било голямата цел.

Още по темата

Според Бареков причината, поради която Кулезич не е вече част от екипа на ТV7, е, че не са показани достатъчно гледни точки. "Нямаше как обаче телевизията да не реагира, при положение че в предаването на г-жа Кулезич беше застъпена само една-единствена гледна точка. За жалост тази гледна точка съвпада с гледната точка на управляващите до момента и техните поддръжници, заяви Бареков в ефира на телевизията, на която е директор.

"Другата гледна точка просто не беше представена. По моя молба бяха включени протестиращите на няколко пъти, получиха се някакви абсурдни диалози, които родиха пълни инсинуации по медиите, от които има опасност и г-жа Кулезич да пострада", допълни той.

Под инсинуации водещият обясни, че има предвид информация, излязла в някои медии, според която докато двамата протестиращи са говорели в ефир в предаването й в неделя, се чул гласът на Кулезич, която прошепнала по техен адрес към госта в студиото й Цветан Цветанов: "Колко са жалки!", а той отвърнал "Аха".

Тази информация Бареков категорично отрече с думите: "Кулезич такова нещо не е казвала! Нито Цветанов го е потвърждавал. Ние прослушахме внимателно записа - такова нещо не е казвано. Единственото, за което тя говори, е, че нещо нямат слушалки, не могат да се чуят."

В тричасовото предаване обаче нямаше никакъв баланс на гледните точки, повтори още веднъж мотивите за уволнението на Кулезич пловдивчанинът.

Бареков отговори и на обвиненията, че е „обърнал палачинката“. „Палачинката може да обърнеш, когато до вчера си подкрепял Бойко Борисов, а от днес подкрепяш Сергей Станишев. Изборът, който телевизията трябваше да направи при този създал се конфликт между политици и протестиращи, беше какво да изберем ние. Ние избрахме хората. Това беше много прост избор“, посочи Бареков.

Той пожела успех на г-жа Кулезич, въпреки че тя се завръща в ефира на Нова тв. "Договорът изтича, ние няма да предявяваме никакви претенции за разлика от хора, които дойдоха в ТV7 от Нова и сега са със съдебни дела, под запори, гонени и преследвани", обясни Бареков.

Според директорa на ТВ7 Кулезич е имала целия комфорт в телевизията - собствен офис, собствен екип, който телевизията е издържала, почти минимална редакционна намеса: "За 2-3 години съм я съветвал двама-трима да не кани в студиото, защото тези хора лично я нападаха и обиждаха и тя щеше да се превърне в тяхна жертва. Макар  винаги да е твърдяла, че може да се справи с такава ситуация, аз лично не смятам, че тя ще се справи в ситуация, в която някой ще застане срещу нея и ще я нарича примерно "лифтинг", заяви Бареков.

С думите "то Кулезич да беше само - с мед да го намажеш, има и Кирил Йорданов" Бареков заговори и за другата личност, с която се оказа в конфликт - варненския кмет Кирил Йорданов.

Вчера градоначалникът на морската столица се закани да съди Бареков за клевета, след като водещият обяви, че Йорданов притежава имот в Швейцария и би било по-добре да си подаде оставката.

Бареков изтъкна различната партийна принадлежност на Йорданов през годините: "Г-н Йорданов беше областен управител от СДС, кмет от БСП, от НДСВ и от ГЕРБ. Последните четири правителства той направи "голям шлем". Да не се сърди - хората за това не го понасят. Те го виждат като завършения Бай Ганьо в политиката", заключи Бареков.

Според водещия кметът на Варна основно се финансирал от три места: жена си, баща си и майка си. Така и обяснявал доходите си. Имало обаче огромно несъвпадение между това, което той декларирал като доходи, и това, което харчил. Бареков даде пример, че само за 2012 година двете деца на Йорданов, които учат в Швейцария, са си платили такси през фирма на жена му в размер на 250 хил. лева.

Относно протестите Бареков разказа, че собствената му майка, която досега е плащала за ток по сто и няколко лева, е получила сметка за 435 лв. "И ми се обади по телефона и каза: "Аз няма как да си платя сметката за тока", допълни тв водещият.

Не трябваше това правителство така да си тръгне, коментира политическата обастановка Бареков, не искам да казвам дали е било по-успешно от предишните три, но не беше по-неуспешно. Според него част от грешките на ГЕРБ са били, че не са взели под внимание разследванията на ТV7, уволнили са Трайчо Трайков и са оставили Симеон Дянков.

"Аз нося пълна отговорност за тази телевизия - тук голям международен фонд влезе преди два месеца, изсипват се милиони евро в тази програмна схема", обясни Бареков ситуацията в ТВ7.

"Ако съм сгрешил - ще си отида", обеща той.

Накрая дори прикани хората: "Aко не са съгласни - ето ме, аз съм по улиците, политиците тези дни ги няма, но аз съм по улиците. Призовавам ги да ме ударят с камък, със снежна топка, да ми забият шамар, да ме нарекат каквото намерят за добре, аз ще го приема, няма по никакъв начин да се противопоставя на тяхната присъда".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase