Протестът в София. Снимка: БТА

Повече от 1000 души излязоха днес на протест във Варна. Шествието е 16-о поред.

Множеството се събра, както обикновено пред сградата на Общината. Оттам пое към Катедралния храм, където беше отслужен молебен за Пламен Горанов, който преди няколко дни се самозапали с искане оставката на кмета Кирил Йорданов.

По пътя към храма варненци скандираха името на кмета и настояваха той да подаде оставка. Протестиращите стигнаха до Катедралата и много от тях влязоха вътре. Те се помолиха за младежа и запалиха свещи. Протестиращите отново призоваха всеки, който има възможност да даде кръв за Пламен.

Малко след 19 часа протестиращите варненци стигнаха отново пред Общината. Там започнаха да скандират "Киро в затвора” и "Оставка". Други пък започнаха да надуват вувузели и свирки, опитвайки се да заглушат виковете им.

Хората пък им отвърнаха "Убийци", сочейки към мястото, където се самозапали Пламен Горанов. Протестът завърши минути преди 20 часа с уговорката, че ще продължи утре по същото време, 18 часа, отново пред сградата на Община Варна.

Около двеста души излязоха на протестно шествие в София тази вечер. То започна от Орлов мост, премина по бул. "Цар Освободител" и стигна до Президентството. Протестиращите призоваха който може да помогне с даряване на кръв за самозапалилия се във Варна Пламен Горанов.

След това шествието се върна пред Народното събрание - със скандирания "Мафия". От там те отново се отправиха към Орлов мост.

Още по темата

Подписка в подкрепа на исканията си започнаха днес протестиращите в Търговище. Лицата на протеста спираха минувачите на централния площад "Свобода" и ги запознаваха с осемте пункта в документа.

Повишение на пенсии, заплати и майчински; разкриване на нови работни места; отнемане на лицензите и пълно разследване на дейността на ЕРП-та; държавен контрол върху постоянно растящите цени на стоките от първа необходимост са точките в икономическата част на обобщените протестни искания.

Недоволстващите от Търговище искат право на отзоваване и отнемане на имунитетите на депутатите, забрана на политическото номадство. Те настояват още за прочистване на съдебната система от корумпирани лица; за абсолютно преразглеждане на политиката в областта на здравеопазването, както и за реформи в министерството на отбраната и МВР.

Тази вечер протестиращите ще излъчат свои представители, които да заявят исканията им по време на кръглата маса в София. От утре до събота протестиращите са получили разрешение за израз на своето недоволство на централния площад в града, информира БТА.

Протестното шествие срещу монополите в Пловдив събра над 150 души, предаде "Фокус". Те се събраха пред сградата на ЕВН в града. Хората скандират: „ЕВН вън" и „Мафия". В началото някои от протестиращите призоваха да се изключи осветлението на сградата на дружеството за икономия. Има засилено полицейско присъствие и двоен кордон.

Имаше предложения протестът за 3 март да бъде по-мащабен и да се проведе на автомагистрала „Тракия", както и да има денонощно протестиращи със свещи пред централата на електроразпределителното дружество в Пловдив. Протестите през делничните дни ще започват вече от 18.00 часа.

След сградата на ЕВН шествието се отправи към сградата на Община Пловдив, където хората скандираха: "Тотев вън" и поискаха оставката на пловдивкия кмет Иван Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase