Снимка: архив, Булфото

Висшият съдебен съвет освободи Галина Тонева от поста заместник-главен прокурор. Тонева ще остане редови прокурор във Върховната касационна прокуратура.

За освобождаването й гласуваха 17 от 23-ма членове на ВСС. Двама гласуваха против, а четирима се въздържаха.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че причината за предложението му тя да бъде освободена са разминавания във вижданията им за екипен принцип на работа.

Прокуратурата извършва две проверки по сигнал, свързан с енергийната мафия, който бе внесен от председателя на парламентарната антикорупционна комисия Яне Янев.

От държавното обвинение съобщиха вчера, че  на 11 февруари 2013 г. до главния прокурор е внесен сигнал от Янев, който съдържа твърдения за незаконосъобразни действия на прокурори при разследването и прекратяването на досъдебно производство, водено срещу длъжностни лица от „НЕК“ ЕАД, както и твърдения за допуснати нарушения при разпределението на прокурорските преписки.

След внасянето на сигнала са разпоредени и се извършват: служебна проверка относно законосъобразността на прокурорските актове и дисциплинарна проверка, свързана със спазване на принципа на случаен избор на наблюдаващ прокурор.

В хода на дисциплинарната проверка се проверяват медийни публикации за незаконосъобразни действия на Галина Тонева. Вчера тя заяви единствено, че не е иззела функциите на главния прокурор, не е покровителствала  никого и не е нарушавала случайния принцип за разпределение на дела.

Цацаров коментира днес пред журналисти, че предложението му Тонева да бъде освободена като негов заместник не представлява дисциплинарна санкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase