Снимка: Impact Press Group

С некролози на Апостола на свободата Васил Левски осъмна Хасково. Възпоминанието по повод 140 години от обесването на Дякона е разлепено по стълбовете по главните булеварди и в центъра на града.

"Да можехме да върнем поне за ден героя, да му нарушим поне за миг покоя, да види как живеем ние в страната, за която той плати цената, за която смело жертва си душата! Че е бил забравен - ще ни го прости, но от мъките народни ще се възмути!", пише в текста на некролога.

Скръбната вест е подписана "От народа български". Тя се появява на 18 февруари, когато Левски е обесен, въпреки че това събитие се отбелязва в България на следващия ден - 19 февруари.

Подобни некролози на Васил Левски и Христо Ботев се появиха и в други градове на страната през миналата година, но не бяха обвързани с конкретен повод. 

Акцията тогава бе инициирана от създателите нa Facebook група "Пробуждането на България". Призивът на младежите бе да не се забравят революционерите. 

Кампанията бе с цел да припомни на всички българи кои са личностите, които са посветили живота си, за да бъде днес България на световната карта и в нея да живеят свободни хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase