Митрополит Йосиф Снимка: БТА
fallback

Изборът на двамата митрополити, кандидати за патриарх, продължава, и дума не може да става за консенсус. Това каза пред журналисти митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф - говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор.

Той уточни, че сега е 24-ти тур на гласуването, като в различните турове с по девет гласа са били Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит, а Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е събирал 4-5-6 гласа.

За да бъдат избрани двамата митрополити, е необходимо да получат 10 гласа при гласуването. Според устава на БПЦ срокът за избирането им е до 24.00 ч. днес, обясни митрополит Йосиф.

Запитан има ли вероятност да се стигне до отлагане на Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, той отговори: "Както вървим, аз съм разочарован и може да се случи и това". По думите му "след това ще следва разруха".

Докато даваше изявление пред журналистите, Американският митрополит на няколко пъти се разплака. Той каза, че е "похарчил 15 000 долара за делегатите от неговата епархия от САЩ, Канада и Австралия, а двама от тях са вече тук".

Oще по темата
Изборът на патриарх и неговата интронизация на 24 февруари са под въпрос и се осмелявам да ви кажа това, въпреки че "моите събратя митрополитите са против моето приятелско отношение към вас", заяви пред журналистите митрополит Йосиф.

Попитан има ли спорове между митрополитите на днешното гласуване, Американският митрополит описа ситуацията при избора така: "Там е работата, че гледаме, усмихваме се, подхвърляме туй-онуй, но вече като че ли се доби една щампа".

В днешните гласувания не са включвани само Старозагорският митрополит Галактион, който вчера беше избран за един от кандидатите за патриарх, както и Пловдивският митрополит Николай и Доростолският митрополит Амвросий, които нямат право да участват в избора според устава на БПЦ.

Във всяко гласуване бюлетините са по 13, обясни митрополит Йосиф и добави, че не се анулира от гласуването събралият най-малко гласа митрополит и той участва и в следващия тур. Американският митрополит предположи, че в следващите часове може някой от митрополитите да реши да си тръгне от заседанието.

Попитан дали има лоби от четирима митрополити, които искат да саботират избора, митрополит Йосиф каза, че не може да цитира имена, но отбеляза, "че четири гласа се разхвърлят за митрополитите, които са си подали отвод". Ако не можем да изберем и другите двама кандидати за патриарх, не може да има избор в неделя на 24 февруари и не може да има патриарх, коментира Американският митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

муспи

преди 11 години

След като го няма пловдивският Николай Чудотворец, това не са избори! За какво бяха тези лимузини и изискан разкош, за какво йехова въведе еднополовата любов, за какво тока стана по скъп от средната заплата? Докога Хисбула ще се бърка в родната църква! На борба за възтановяването на гръцката патриаршия!

33

Анонимен

преди 11 години

2/3 от 13 е = 8,66. Гавриил нали е инжинер - защо не им го каза още вчера ? !

32

Анонимен

преди 11 години

kazov aparat i danaci za tia diavoli ,prodajnici....

fallback