Протестиращите настояват да се спре строителството в защитените територии. Снимка: БТА
fallback

Хиляди граждани се събраха на поредния протест в София срещу застрояването на Черноморието и планиниските курорти.

Шествието под надслов „С планината и морето в сърцето!“ премина от НДК по бул. Витоша покрай Президентството и Министерския съвет и приключи пред Народното събрание.

Протестиращите носеха и картонени сърца, върху които пишеха послания. Сърцата ще бъдат връчени на депутатите.

В множеството се открояваха и сините знамена на протестиращи студенти и преподаватели от Националната спортна академия (НСА), върху чийто терен край Равда също се строи.

Протестиращите повториха своите искания да бъде наложена пълна забрана на строителството в защитените зони и върху дюни и прекратяването на концесията на Юлен АД – концесионера на ски зоната над Банско, като призоваха да не се променя планът за управление на национален парк „Пирин“ до приемането на новия през 2014 г.

Oще по темата

Гражданите и екоорганизациите настояват също така да се наложи мораториум върху промяната на предназначението на горски и поземлен фонд и върху издаването на строителни разрешения в зоните от екологичната мрежа Натура 2000 по Черноморското крайбрежие до изработване на цялостна визия за развитие на Черноморието.

Хората искат още да бъдат прекратени всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата Натура 2000 по реда на законите за горите и за земеделските земи, да бъдат обявени със заповеди всички защитени зони в района на крайбрежието и те да бъдат отразени в кадастралните карти.

„Телефонът на Нона Караджова дава постоянно заето. Тя не иска да ни чуе“, каза пред събралото се множество съпредседателят на „Зелените“ Андрей Ковачев.

„Управл в Банско твърдят, че искат да построят само 1 лифт, но това не е вярно. Те искат да превърнат Банско в новото Черноморие. Те смятат, подобно на икономическия министър Делян Добрев, че Слънчев бряг е прекр място. Ще позволим ли това да се случи?“, коментира Андрей Ралев от „Зелени Балкани“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

vgh

преди 11 години

Shte ima lift

78

леле-мале

преди 11 години

Не само телефона , но и тя дава заето.

77

Никол

преди 11 години

Моля само от "Зелени балкани" да си траят, че са най-гнусната пасмина от корумпирани субекти. Подкрепям идеята за опазване на природата в България, но ме отвращават такива ***, които дирижират тези събития.

fallback