Снимка: архив, Булфото

В Европа от 2000 г. досега цените на енергията за домакинствата са се покачили с 40 процента, съобщава Центърът за изследване на демокрацията в преглед на факторите на енергийната сигурност на България.

Скокът в цените на енергията е директно свързан с по-високите цени на изчерпаемите енергийни източници в световен мащаб - цената на природния газ се е удвоила (с изключение на Съединените щати, където има намаление), на въглищата се е утроила, а петролът е с четири пъти по-скъп, посочват от неправителствената организация.

От страните в ЕС значителни увеличения се наблюдават в Чехия заради скока в цената на газа и в Полша - заради скока в цените на въглищата. В България, която разчита предимно на конвенционални енергийни източници, тенденциите не са по-различни, отбелязват анализаторите.

С изключение на скромния добив на лигнитни въглища, България внася суровините си за производство и преобразуване на енергия. Около две трети от внесените енергийни източници се използват от централи за производство на електрическа и топлинна енергия, затова ако цените на суровините се покачват многократно, това неминуемо ще се отрази на сметките на домакинствата, посочват от Центъра за изследване на демокрацията.

Всяка нова инвестиция в генериращи мощности допълнително увеличава цените, защото трябва да се изплатят капиталовите разходи, отчитат експертите.

Според анализа либерализацията на пазара ще направи тази зависимост още по-осезаема.

Цените на електроенергията в България се покачват устойчиво от 2004 г. Стагнацията на доходите на много от домакинствата през последните пет години е намалила възможностите им да покриват енергийните си нужди. Студените зимни месеци на 2011 и 2012 г. създадоха в българските градове сериозни здравословни заплахи в следствие на увеличеното потребление на дърва и въглища, се посочва в анализа.

По оценки на Центъра за изследване на демокрацията към началото на кризата през 2009 - 2010 г. над 60 процента от българите са използвали дърва за отопление, а над една трета от българските домакинства са били в състояние на енергийна бедност - не са можели да отопляват домовете си адекватно.

По последни данни на НСИ средното потребление на електричество на едно домакинство в България е около 306 киловатчаса на месец, което прави сметка от 54 лв. и 70 ст. Това е увеличение с около 12 процента спрямо предходната година, посочват от Центъра за изследване на демокрацията.

От тази средна сметка за "зелена" енергия са похарчени средно 3,39 лв., за когенерация 1,17 лв., 40 процента са разходи за пренос и достъп до електропреносната и разпределителната мрежи, също толкова се формира от реално потребеното количеството електроенергия.

Според Центъра за изследване на демокрацията в цената за тока, която плащат потребителите, се калкулират и направените близо 2 млрд. лв. разходи по проекти като "Цанков камък" и "Белене".

Покачването на сметките за електроенергия ще продължи да поражда сериозно социално напрежение, докато липсва ясно фокусирана енергийна стратегия, ценообразуването остава непрозрачно, пазарът - регулиран по сегашния начин, а лошото управление на държавни дружества - ненаказано, обобщават от неправителствената организация.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase