Снимка: БТА

Като президент дълбоко осъзнавам ролята си за популяризиране на дарителството, за популяризиране на доброволчеството и за това да утвърдим дарителската култура в България като цяло, заяви президентът Росен Плевнелиев днес на дискусия за отговорното дарителство.

„Отговорното отношение към дарителството изисква ефективно сътрудничество между неправителствените организации, държавата, институциите, бизнеса и индивидуалните дарители. Добрите дела трябва да бъдат показвани, дълбоко вярвам в това“, заяви държавният глава.

Той изтъкна, че активното дарителство и доброволчество са черти на силното и на развиващото се гражданско общество.

„Приносът на всеки е от значение, няма големи и малки дарители, всеки е ценен и има своето място в едно солидарно общество“, заяви президентът.

Плевнелиев отбеляза, че дарителството не е само подпомагане на хора в беда, а включва и насърчаването и подпомагането на хора, които имат талант, които могат да успеят, и на хора, на които една подадена ръка може да отключи потенциала.

Броят на дарителите в България устойчиво расте, както и разнообразието от форми, с които българските дарители и организации участват и са активни. Миналата година беше рекордна от гледна точка на корпоративната социална отговорност, каза Плевнелиев.

Той декларира пълната си съпричастност и посочи, че президентът и медиите могат да насочат прожекторите към всяко добро дело.

Президентът Плевнелиев разказа за Йосиф - дете, с което се запознал на иницитивата "Българската Коледа", което страда от много тежко заболяване - изключително чупливи кости, заради което многократно е бил опериран.

Президентът каза, че благодарение на сътрудничеството между благотворителни организации, местното читалище в Бяла Слатина, местната общност там, държавните институции - включително Министерството на здравеопазването,"Българската Коледа", е бил организиран 50-дневен престой на момчето в Австрия, където е получило лечение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase