Спорният терен край Несебър, заради който избухна скандалът. Снимка: БулФото
fallback

Прокуратурата е повдигнала обвинения за длъжностни престъпления срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект на черноморската община Валентин Димов. Имената им бяха замесени в т.нар скандал "Дюнигейт"  с 29 декара защитена територия, намираща се недалеч от морския бряг.

И двамата са с мярка за неотклонение “парична гаранция” от 3 000 лева. Престъпленията, в които са обвинени, са наказуеми с лишаване от свобода от една до осем години.

Oще по темата

Точно преди Нова година стана известно, че защитена зона с редки дюни, която е публично-държавна собственост, е продадена на много ниска цена на физическо лице и по-късно препродадена на доста по-висока цена на юридическо лице.

По план на мястото трябваше да се издигне жилищен комплекс, но премиерът Бойко Борисов спря строежа след избухването на скандала и изпрати министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да провери дали наистина в парцела има дюни. Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че разрешението за строителството на жилищните сгради е отменено, защото е издадено незаконосъобразно от главния архитект на Несебър -  без технически и дори идейни проекти.

Кметът Димитров е обвинен за това, че в края на миналата година, с цел да облагодетелства фирма "СЛЕ груп", не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията. Така въпросната фирма се е сдобила с разрешително за строеж.

Главен архитект Димов е привлечен като обвиняем заради неизпълнение на служебните си задължения, като в нарушение на Закона е одобрил инвестиционните проекти в защитената територия.

Заради скандала „Дюнигейт” вече „изгоря” шефът на Агенцията по горите Бисер Дачев, който беше уволнен през януари.

Застрашено е и мястото на директора на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев, който беше обвинен, че не е направил нужната еко оценка и е подписал документ, доказващ, че строителството върху спорната територия не е в противоречие с екологичните норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

анонимен

преди 11 години

Преди Нова година държавата продаде дюните за 20 лв/ кв.м. и с това не облагодетелства никой, а кметът на Несебър с цел да облагодетелства фирма "СЛЕ груп"не упражнил контрол върху работата на ОЕСУТ. Крадецът вика "Дръжте крадеца".

30

Стършел

преди 11 години

Със закъснение ще отговоря на 12. Законът за Държавната собственост /а и общинската/ не допуска разпореждане с имоти публична собственост. За да стане това е необходимо Министерски съвет /или общинския съвет/ да обяви имота за частна държавна /общинска/ собственост. Има ли решение на МС - НЯМА. Кой се разпорежда с имота - МЗХ - Мирослав Найденов. Кой не си е свършел работата за бъде нанесена защитената зона в кадастъра и да не може да се строи МОСВ. Виновни има и те са двама сегашни министри.

29

радикал

преди 11 години

Всичко ще се оправи, само и единствено по пътя на въвеждане на свръх /жестоки/ наказания с прилагането на Закони за тежки /каторжни/ изпитания, както за виновното лице и паралелно със служебното лице, което е съдействало осъществяването на корупционната сделка.

fallback