Снимка: БулФото

Повече от 400 жители на ромския квартал "Столипиново"  в Пловдив излязоха на протест срещу високите сметки за ток, съобщи БНТ.

Според хората от квартала тази зима фактурите за електроенергия са завишени не с 13, а с поне 50%. Местните категорично подчертаха, че искат да са редовни платци, но сумите вече били непосилни за тях.

Суми от порядъка на 300 лева са изненадали ромите в "Столипиново", при положение, че повечето от тях се отопляват с въглища от социалните служби. По-скъпа за тях вече е и такса „включване”.

Жителите на квартала настояват от електроразпределителната компания ЕВН да спрат дистанционното отчитане, което, според хората от квартала, надувало сметките за ток.

Ромите предупреждават, че ако не бъдат чути, следващите протести ще са още по-големи, а активността им на парламентарния вот ще е нулева:  "Без столипиновци, без гражданите на България - ние нито една политическа сила няма да подкрепим".

В знак на протест днес бяха дори кючеците и чалгата, които огласиха целия квартал от мощни тонколони.

Във Видин стотици хора излязоха на протест срещу високите сметки за ток и произвола на монополите у нас. Те поискаха деприватизация на електроразпределителните дружества и премахване на посредниците между производители и потребители. В подписката срещу политиката на ЧЕЗ се включиха близо 1000 души.

Хората изразиха съмненията си, че сметките за ток се надписват и чрез различни трикове се увеличава потреблението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase