Снимка: БТА

Общ преглед
  "Като че ли едва сега започвам да разбирам цената й", каза Валери Петров на поклонението на Леда Милева. Писателят сподели, че двамата са били заедно почти през целия си живот. Той добави, че тя била изумителна и като поет, и като общественик, един много ценен човек.

Стотици близки, колеги и приятели се поклониха и сбогуваха с голямата българска писателка. Поклонението се състоя в столичната зала "София", пише БТА.

Всички ние знаем, че няколко поколения българи се възпитаваха от добротата, хармонията, таланта, чувството за дълг, вяра, чест и достойнство, които творчеството, а и житейският пример на Леда Милева проповядваха на българското общество, отбеляза на траурната церемония издателят Иван Гранитски. По думите му много малко са личностите, които помагат за хармонията, добротата, светлината, а Леда Милева е една от тях.

Той добави, че сред нейните приятели и колегите от писателските среди се е родила идеята да се създаде книга за примера на Леда Милева, за нейния принос в творчеството на детската литература, за огромната й културно-строителна дейност като председател на Съюза на преводачите в България, за ролята в ЮНЕСКО.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова припомни, че благодарение на креативността на Леда Милева, БНТ създаде легендарни предавания като "Панорама", "Атлас", "Бързи, смели, сръчни", "Мелодия на годината", както и сериала "На всеки километър". Когато тя беше генерален директор на телевизията, черно-белите програми станаха цветни, може би това беше и нейната мисия - да пръска цвят в иначе сивотата на всекидневието ни, отбеляза Анкова. Колегите на Леда Милева от БНТ я изпратиха със стихове, посветени на нея.

Сред хората, отишли да изпратят българската писателка бе и президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.).

Той сподели, че Леда Милева е била много благ, добър, изключителен човек, много обаятелна. "Мисля, че това ще й запази място в паметта на българското общество", коментира още той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще запомни писателката с невероятната й мъдрост и позитивизъм, с които винаги разказваше за живота, най-вече за децата. Това е една цяла епоха, но най-важното е, че ни оставя своето творчество и всъщност по този начин не си е отишла, добави Фандъкова.

Голямата българска писателка, преводачка, детска учителка, деятелка на културата, общественичка и дипломатка Леда Милева почина на 93-годишна възраст на рождения си ден на 5 февруари. Тя е родена през 1920 г. в София. Произхожда от забележителен род в българската история. Дъщеря е на големия български поет Гео Милев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар